ANDLEEB ABBAS cikkének részlete.

1. Ragaszkodjunk az alapvető dolgokhoz! Koncentráljunk azokra a dolgokra, amelyekért valóban tehetünk. Félelmeink és a komor gondolataink miatt esetleg nem vesszük elég komolyan az alapvető dolgokat. Vigyázzunk a higiéniára és alaposan mossunk kezet! Inkább maradjunk otthon és kerüljük az érintkezést! Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a biztonság érdekében minden lehetségeset megteszünk, az csökkenteni fogja a feszültségünket is.


2. Ne váljunk a koronavírus megszállottjává! Sokan érzünk késztetést, hogy folyamatosan kövessük a koronavírussal kapcsolatos híradásokat, aztán minden cikk, minden tanulmány, minden frissítés, minden tweet és minden üzenet fokozatosan növeli a félelmünket. Érdemes a hírek fogyasztására szánt időt csökkentenünk. A sok-sok információ és vélemény olyan dolgokkal tölti fel a gondolatainkat, amikkel kapcsolatban eszköztelenek vagyunk, és ez bizony növeli a stresszt. Maradjunk tehát naprakészek az alapvető tényekkel, és ne essünk túlzásba a vírussal kapcsolatos tartalmak fogyasztásával.


3. Állítsuk össze a napi rutinunk! Ha munkavállaló vagy, és most otthon kell maradnod, a rutin hiánya szorongást válthat ki. Készítsünk ezért olyan ütemtervet, ami amennyire lehet, közel áll korábbi megszokott életmódunkhoz. Az ágyban maradni tétlenül, elsőre bármennyire is vonzónak tűnik, egyáltalán nem jó. Keljünk fel, iktassunk be változást a mindennapjainkba, és álljunk készen a megváltozott helyzetre! Akár vezethetünk naplót is. Próbáljunk ütemterv szerint dolgozni, tervezzük meg, mikor tartunk megbeszélést, mikor telefonálunk, mikor olvassunk e-maileket.


4. Tartsunk szünetet a hála jegyében! Készítsünk listát mindazokról a dolgokról, amik rendelkezésünkre állnak és amelyekért hálásak lehetünk! Írjuk le őket, kapcsoljuk össze pozitív gondolatokkal, és ezt tartsuk szem előtt! Sokat ad, ha figyelünk az életünk pozitív mozzanataira. Esetleg nézd meg azokat a családi vagy akár munkahelyi videókat – remélem, ilyenek is akadnak –, amelyek újra és újra feltöltenek jó érzésekkel.


5. Szervezzünk virtuális csoportokat! Hozzunk létre egy olyan baráti csoportot, ahol nemcsak negatív híreket osztunk meg, hanem baráti hangulatban chat-elünk, képesek vagyunk nevetni, és megvitathatjuk a nem koronával kapcsolatos dolgokat is! Akár olyan online játékot is letölthetünk, amit aztán együtt játszhatunk a barátainkkal. Nem kell ezzel tölteni az egész napot, de már 10 perc közös játék is érezhetően segít.


6. Legyen tervünk, hogyan segítsünk! Ezekben az időkben, amikor mindannyiunkat érint a járvány és annak közvetett vagy közvetlen hatásai akkor még jobban szükségünk van egymásra. A fizikaitól az anyagin át, az érzelmiig – sokféle segítség és támogatás létezik. Válasszuk ki, hogy mi hogyan vehetjük ki a részünket! Ez olyasmi legyen, amit mi magunk megtehetünk. Dönthetünk úgy, hogy saját és barátaink pénzbeli felajánlását összegyűjtve anyagilag támogatunk olyan kezdeményezéseket, amiket fontosnak tartunk a jelenlegi helyzetben. Vagy akár kitűzhetünk néhány kisebb napi célt is: például ma 10 doboz élelmiszert fogok összegyűjteni a rászorulók részére. Ez biztos elfoglaltságot, kapcsolódást jelent, és hasznosnak is érezhetjük magunkat tőle. Még azt is megakadályozza, hogy kizárólag a rosszra koncentráljunk – sőt, így hozhatjuk ki magunkból a legjobbat.


7. Legyen hobbink! Néhányaknak olyan speciális hobbija van, mint például a videójátékok vagy a művészet, mások inkább olyan mindennapi dolgokban találnak örömet, mint a sütés vagy kertészkedés. A lényeg, hogy ha valami érdekel, akkor arra szánjunk naponta legalább egy órát!


8. Készítsünk edzéstervet! Otthon maradni legtöbbször azt jelenti, hogy szabadságon vagyunk és kevésbé vagyunk aktívak. Érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy ez hétköznap. Ha eddig edzőterembe jártunk, keressük meg a módját annak, hogy a rendelkezésünkre álló helyen is el tudjuk végezni a gyakorlataikat. Tudományos kutatások egybehangzóan azt bizonyítják, hogy a testmozgás dopamint szabadít fel, ez pedig csökkenti a mentális stresszt. Nézzünk olyan fitness videókat, amik a rendelkezésünkre álló helynek és időnek megfelelőek, és kövessük szigorúan legalább 10 napig! Testünk ezek után már várni fogja az aktivitást.


9. Csatlakozzunk online programokhoz! Számos ingyenes online készségfejlesztő tanfolyam érhető el több webhelyen is. Magunk is javasolhatunk ilyen programot másoknak, és így segíthetünk a családunknak, barátainknak is csökkenteni a stresszt ezekben a nehéz időkben. Keressünk az érdeklődési körünknek megfelelő live online képzési lehetőségeket: a jelenlegi helyzetben sok-sok szervezet kínál online kurzust – érdemes élni a lehetőséggel!


10. Értékeljük a legkisebb eredményeket is! Nehéz a pozitív szemléletünket megtartani ezekben a szélsőségesen nehéz időkben, de a legkisebb kedvesség egyaránt növeli a saját önbecsülésünket és másokét is. Értékelhetjük mások önkéntes tevékenységét. Írhatunk posztot a közösségi médiában olyan élvonalban harcolókról, mint orvosokról, ápolókról, közegészségügyi és közszolgáltatásokat ellátó dolgozókról. Ők a kockázatok ellenére továbbra is értünk dolgoznak, miközben mi otthon ülünk biztonságban.


A koronavírus ellenszerét megtalálni még időbe telhet. Addig azonban alkalmazhatjuk a ’GTC-szérumot’. GTC, azaz Gratitude mint hála, Tribute mint elismerés és Contribute mint egymás segítése. Tudományosan bizonyított, hogy ezen három képességünk gyakorlása során olyan kémiai reakciók mennek végbe, melyek segítenek az immunitás erősítésében és szellemi jólétünk megőrzésében a bizonytalanság és a válság idején is.

A teljes angol nyelvű cikk itt érhető el:

https://www.brecorder.com/2020/03/30/584743/coronavirus-war-the-mental-battle/

Kapcsolódó FranklinCovey tartalmak:

VÁLTOZÁS – FranklinCovey kiválóság minikurzus

EREDMÉNYES MEGBESZÉLÉSEK – FranklinCovey kiválóság minikurzus