6. feladat: Bánj jól az időddel és az energiáddal!

Szánj időt a prioritásokra!

Ahogyan haladunk előre a vezetői fejlődési folyamatban, fontos, hogy meghatározzuk, hogyan fogjuk kezelni a munkánkat, a magánéletünket és a feltöltődést. Minél előbb kialakítjuk a megfelelő szokásokat, annál hosszabb távon fognak minket szolgálni. Az eredményes vezetők ellenállnak annak a késztetésnek, hogy elhanyagolják az egészségüket, a szakmai fejlődésüket vagy a magánéletüket. A kiváló vezetők pontosan meghatározzák a szükségleteiket, időt szánnak a prioritásaikra, és ezt a csapatuk számára is modellezik.

Az eredményes idő- és energiakezeléshez a vezetőknek paradigmaváltásra van szükségük: nem lehetnek túl elfoglaltak ahhoz, hogy időt szánjanak önmagukra, hiszen az eredményes vezetéshez fontos, hogy jól gazdálkodjanak az idejükkel és az energiájukkal.

Az 5 energiaforrás

Az energiának 5 forrása van: mozgás, étkezés, alvás, stresszkezelés és kapcsolatok. Ha egy vezető rendszeresen befektet ebbe az 5 energiaforrásba, azzal önfenntartó rendszert hoz létre. Alább olvashatsz az 5 energiaforrásról, néhány praktikus tippel kiegészítve, hogy hogyan aknázhatod ki őket a magasabb energiaszint fenntartása érdekében.

Az 5 energiaforrásról bővebben

Alvás

 • Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az alvás az egészségünk, különösen az agyunk egészségének megőrzése szempontjából.
 • A napunk aktív része és az alvásidő közé iktassunk be egy kis szünetet! Dolgozzunk ki olyan napirendet, amelyet tartani tudunk!
 • A pihentető tevékenységek, mint az esti jóga vagy meditáció, szintén segítenek az alvásban.

Stresszkezelés

 • Ne tévesszük össze a relaxációt a semmittevéssel!
 • A nap folyamán tartsunk mentális miniszüneteket!
 • Proaktívan ütemezzünk be hosszabb mentális szüneteket a napunkba!

Kapcsolatok

 • Végezzünk önkéntes munkát a közösségünk vagy a rászorulók javára!
 • Fektessünk energiát a kapcsolati hálónkba, vagy segítsünk valakinek, akinek szüksége van rá!
 • Éljünk át tartalmas, különleges pillanatokat a családunkkal, barátainkkal vagy munkatársainkkal!

Mozgás

 • Kezeljük a testmozgást kiváltságként: olyasvalamiként, amit lehetőségünk van végezni, nem pedig muszáj végeznünk.
 • Ne korlátozzuk magunkat az edzőteremre – nem minden mozgásformához van szükség különleges felszerelésre.
 • Keressünk edzőtársakat vagy elszámoltathatósági partnert, akiknek segítségével nagyobb eséllyel fogunk rendszeresen mozogni!

Étkezés

 • Ne feledjük: az étkezés fő célja nem csupán az éhség csillapítása, hanem az energiaszint fenntartása is.
 • Vezessünk listát arról, mit ettünk a héten! Ez segít abban, hogy a jövőben is az egészséges táplálkozás mellett döntsünk.
 • Készüljünk fel a munka utáni éhségre! Ha egészséges nassolnivalók vannak kéznél, könnyebb azokat választani.
Quote PNG

Hogyan válhatok kiemelkedően eredményes vezetővé? A kérdés megválaszolásához másszunk ki a mókuskerékből, és nézzünk rá felülről a teljes képre. Vagyis vizsgáljuk felül azt a gondolkodásmódunkat, amelynek a ma eredményeit köszönhetjük, hogy holnap még kiválóbb eredményeket érhessünk el.

— Dr. Stephen R. Covey

Ingyenes útmutató

40 egyszerű kérdés a csapatban rejlő intelligencia felszabadításához

A legjobb vezetők a megfelelő problémákra összpontosítják a csapatuk figyelmét.

Ingyenes útmutató

Alkalmazkodjunk a változáshoz: 5 coachingkérdés önmagunkhoz

Vezetőként képes vagy a változásokat levezényelni?

A csapatvezetők 6 legfontosabb feladata

01

Egy csapat vezetése más gondolkodásmódot igényel, mint az egyéni hozzájárulás. Fedezd fel azokat a kulcsfontosságú paradigmaváltásokat, amelyekkel a maximumot tudod kihozni vezetői szerepedből!

02

Egyéni megbeszélések során növeld a csapattagok elkötelezettségét, törekedj a kihívásaik mélyebb megértésére, és segíts nekik, hogy maguk oldhassák meg a problémáikat!

03

Tisztázd a csapat céljait és elérendő eredményeit; delegáld a feladatokat a csapattagoknak úgy, hogy közben a szükséges mértékig támogatod őket!

04

Visszajelzéseken keresztül fejleszd a csapattagok magabiztosságát és kompetenciáját, illetve visszajelzések kérésével javítsd saját teljesítményedet!

05

Jelölj ki konkrét lépéseket, amelyek átsegítik a csapattagokat a változásokon, és hozzásegítik őket a jobb teljesítményhez!

06

Heti tervezéssel fókuszálj a legfontosabb prioritásaidra, és az 5 energiaforrás felhasználásával erősítsd vezetési képességeidet!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!

Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent