3. feladat: Állítsd csapatodat az eredményesség útjára!

A „miért”, a „mit” és a „hogyan”.

A vezetők számára nagy a kísértés, hogy megmondják az embereknek, mit és hogyan kellene csinálniuk. Ez gyorsabbnak, ellenőrizhetőbbnek és garantáltan sikeresnek tűnhet, de elfojtja a csapat kreativitását és saját felelősségvállalását, hatalmas terhet ró a vezetőre, és rombolja a bizalmat.

Az eredményes vezetők csapatuk munkáját a szervezeti prioritásokhoz igazítják, így tisztában vannak annak értékével és a szervezet célkitűzéseihez való hozzájárulásával. Ezek a vezetők meghatározzák és kommunikálják a csapat céljait és a kívánt kimenetelt. Tisztázzák azokat a fontos eredményeket, amelyek kiteljesedést és sikert jelentenek a csapatuk számára. Végezetül pedig delegálják a munkát, miközben megfelelő mértékű támogatást nyújtanak.

Ahhoz, hogy eredményes vezetők lehessenek, az egyéneknek paradigmaváltásra van szükségük: ahelyett, hogy megmondanák a csapattagoknak, mit és hogyan kell csinálniuk, segítenek nekik megérteni a „mit” mögötti „miért”-et, és támogatják őket a „hogyan”-ban.

Az elköteleződés növelése

Ha az emberek csak azért végzik a munkájukat, mert a menedzserük azt mondta nekik, a csapat elkötelezettsége csökken. Ha a vezetők pontosan megmondják a csapataiknak, hogyan kell kijavítaniuk egy kódot, megírniuk egy pályázati kérelmet, vagy elérniük egy adott célt, egy év múlva is ugyanez a működés lesz jellemző a csapatra. Az elköteleződés nem növekszik.

Az eredményes gondolkodásmód ezzel szemben segít a csapatoknak bevonódni a döntésekbe, és megérteni a napi feladatok mögött meghúzódó „miért”-et. A kiváló vezetők nem a csapatuk helyett, hanem velük együtt jelölik ki a célokat, és úgy delegálnak, hogy közben nem hagyják magára a csapattagot, de nem is mikromenedzselnek.

Quote PNG

A kihívás valójában az, hogy megalkossuk a közös képet arról, mi az, ami fontos, ami igazán számít.

— Dr. Stephen R. Covey

Ingyenes útmutató

40 egyszerű kérdés a csapatban rejlő intelligencia felszabadításához

A legjobb vezetők a megfelelő problémákra összpontosítják a csapatuk figyelmét.

Ingyenes útmutató

Alkalmazkodjunk a változáshoz: 5 coachingkérdés önmagunkhoz

Vezetőként képes vagy a változásokat levezényelni?

A csapatvezetők 6 legfontosabb feladata

01

Egy csapat vezetése más gondolkodásmódot igényel, mint az egyéni hozzájárulás. Fedezd fel azokat a kulcsfontosságú paradigmaváltásokat, amelyekkel a maximumot tudod kihozni vezetői szerepedből!

02

Egyéni megbeszélések során növeld a csapattagok elkötelezettségét, törekedj a kihívásaik mélyebb megértésére, és segíts nekik, hogy maguk oldhassák meg a problémáikat!

03

Tisztázd a csapat céljait és elérendő eredményeit; delegáld a feladatokat a csapattagoknak úgy, hogy közben a szükséges mértékig támogatod őket!

04

Visszajelzéseken keresztül fejleszd a csapattagok magabiztosságát és kompetenciáját, illetve visszajelzések kérésével javítsd saját teljesítményedet!

05

Jelölj ki konkrét lépéseket, amelyek átsegítik a csapattagokat a változásokon, és hozzásegítik őket a jobb teljesítményhez!

06

Heti tervezéssel fókuszálj a legfontosabb prioritásaidra, és az 5 energiaforrás felhasználásával erősítsd vezetési képességeidet!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!

Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent