4. feladat: Alakítsd ki a visszajelzés kultúráját!

A figyelmesség és a bátorság közti finom egyensúly

A visszajelzésekre általánosságban két véglet jellemző:

  • Túl bátor. Az ilyen típusú vezetőknek nem okoz gondot, hogy bárkinek megmondják, mit gondolnak. Gyakran túl nagy mennyiségű visszajelzést adnak, túl keményen, és túl gyakran.
  • Túl figyelmes. Az ilyen típusú vezetők visszariadnak a gondolattól, hogy kemény visszajelzést adjanak valakinek. Ezért teljesen elkerülik, és a problémák nemcsak fennmaradnak, hanem el is mélyülnek.

A spektrum mindkét vége rossz szolgálatot tesz a csapatnak. Ha túl sok a bátorság, és kevés a figyelmesség, az tönkreteheti a csapattagok önbizalmát és az önbecsülését. Ugyanilyen káros azonban a túl sok figyelmesség és a bátorság hiánya is: így a vezető akaratlanul cserbenhagyja csapatát. Azzal, hogy egyáltalán nem adnak visszajelzést, vagy túl homályosan teszik azt, nem erősítik a csapattagok gyenge pontjait. Az emberek így folyamatosan ugyanabba a csapdába esnek, ami visszaveti a teljesítményüket és a fejlődésüket.

A visszajelzés elmulasztása a csapat vezetőjéről alkotott képet is rontja. Ha a csapat úgy ítéli meg, hogy a vezető figyelmen kívül hagy egy kihívást jelentő vagy nehéz ügyet, a csapattagok ezt gyengeségnek érzékelhetik, és elveszíthetik a vezető képességeibe vetett bizalmukat.

Tisztázd a szándékodat!

A visszajelzés eredményessége a mögötte álló szándéktól függ. Fontos, hogy a csapat tudja: a vezetőjük szándéka az, hogy segítse őket képességeik és tehetségük kibontakoztatásában.

Eredményes visszajelzés

A kevéssé eredményes vezetők úgy gondolnak magukra, mint a hibák javítójára: a csapatuknak problémái vannak, ezért az ő feladatuk, hogy visszajelzéssel rámutassanak arra, mit csinálnak rosszul. Ezzel szemben az eredményes gondolkodásmód arról szól, hogy felszabadítsuk a másokban rejlő potenciált – beleértve magát a vezetőt is, amikor visszajelzést kér.

Az emberek egyéni tapasztalataik alapján másképp tekintenek a visszajelzésekre, de néhány egyetemes alapelv szinte mindenkire érvényes. A visszajelzés ugyanúgy számít egy fiatal munkavállalónak, aki az egyetem után az első munkahelyén dolgozik, mint egy harminc éve dolgozó szeniornak, aki már a nyugdíjba vonuláson gondolkodik.

Ahogy a vezetők gyakorlással elsajátítják a visszajelzés adást és fogadást, eljutnak oda, hogy természetes ösztöneik által vezérelve olyan kultúrát tudnak kialakítani, amelyben az építő, jó szándékú gondolatok szabadon áramlanak mindkét irányba. Mindenki úgy érzi, hogy meghallgatják és tisztelik, a teljesítmény és a produktivitás pedig virágzik.

Quote PNG

Az egyik legnagyszerűbb dolog, amit egy másik embernek adhatsz, a visszajelzés egy olyan vakfoltjával kapcsolatban, amelynek még a létezéséről sem tudott. Káros nem kimondani azt, amit ki kéne, pusztán a kényelmetlenség elkerülése miatt. Törődj másokkal annyira, hogy őszinte és pontos visszajelzést adj!

— Dr. Stephen R. Covey

Ingyenes útmutató

40 egyszerű kérdés a csapatban rejlő intelligencia felszabadításához

A legjobb vezetők a megfelelő problémákra összpontosítják a csapatuk figyelmét.

Ingyenes útmutató

Alkalmazkodjunk a változáshoz: 5 coachingkérdés önmagunkhoz

Vezetőként képes vagy a változásokat levezényelni?

A csapatvezetők 6 legfontosabb feladata
01

Egy csapat vezetése más gondolkodásmódot igényel, mint az egyéni hozzájárulás. Fedezd fel azokat a kulcsfontosságú paradigmaváltásokat, amelyekkel a maximumot tudod kihozni vezetői szerepedből!

02

Egyéni megbeszélések során növeld a csapattagok elkötelezettségét, törekedj a kihívásaik mélyebb megértésére, és segíts nekik, hogy maguk oldhassák meg a problémáikat!

03

Tisztázd a csapat céljait és elérendő eredményeit; delegáld a feladatokat a csapattagoknak úgy, hogy közben a szükséges mértékig támogatod őket!

04

Visszajelzéseken keresztül fejleszd a csapattagok magabiztosságát és kompetenciáját, illetve visszajelzések kérésével javítsd saját teljesítményedet!

05

Jelölj ki konkrét lépéseket, amelyek átsegítik a csapattagokat a változásokon, és hozzásegítik őket a jobb teljesítményhez!

06

Heti tervezéssel fókuszálj a legfontosabb prioritásaidra, és az 5 energiaforrás felhasználásával erősítsd vezetési képességeidet!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!
Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent

Hoppá! Az űrlap nem található.