5. feladat: Vezesd át csapatodat a változásokon!

Teremts lehetőséget a bizonytalanságból!

A kiváló vezetők még akkor is a változás élére állnak, amikor az a cégvezetéstől, külsős tanácsadóktól, ügyféligényekből, gazdasági viharokból vagy a konkurenciától ered. Csapatvezetőként a legtöbb változás, amellyel szembesülünk, nem a mi ötletünkből származik majd.

Ha a dolgok jól mennek, a legtöbb vezető sikeresen végzi a munkáját – a valódi vezetők azonban a bizonytalanság idején mutatják meg magukat. Amikor a változás bekövetkezik (márpedig be fog!), az alighanem a vezetői képességek egyik legkeményebb tesztje. Ha egy vezető türelmet, kitartást, érzelmi stabilitást, rezilienciát és magabiztosságot tanúsít a változás során, azzal kiemelkedően értékessé válik a szervezete és a csapata számára.

Ahhoz, hogy eredményes vezetők lehessenek a változás során, az egyéneknek paradigmaváltásra van szükségük: ahelyett, hogy fékeznék és kontrollálnák a változást a csapatban, ők válnak a változás motorjává.

A változási folyamat modellje

A változás kimenetele gyakran nem kiszámítható, ahogyan az egyének reakciói sem. A FranklinCovey változásifolyamat-modellje olyan eszköz, amelynek segítségével mindannyian sikerrel igazodhatunk el a változási folyamat négy zónájában.

A változási folyamat modelljének alkalmazása

A változási folyamat modellje logikát és kiszámíthatóságot visz egy egyébként kaotikusnak tűnő folyamatba. Olyan eszköz, amellyel azonosíthatjuk a csapattagok és a vezető aktuális változásra adott reakcióit, és ezáltal mindenkinek segíthetünk átjutni a legrázósabb szakaszokon, hogy végül elfogadják és beépítsék a változást, és az innováció új szintjeit érjék el.

A változás nem egy letisztult folyamat – ha azonban tudatában vagyunk a négy zónának, a vezetők pedig segítenek röviden és laposan tartani a görbét, jóval könnyebb lesz kezelnünk. A vezetők arra is használhatják a modellt, hogy meghatározzák, melyik csapattag hol tart épp a görbén érzelmileg. A változásra mindenki másként reagál; ha azonban a vezető tisztán látja, hogy az egyik csapattag a 3. zónában, míg a másik még a 2. zónában van, egyéni szinten tudják majd kezelni a problémákat.

A kiváló vezetők segítenek a csapattagoknak a lehető leggyorsabban és legzökkenőmentesebben elérni a 4. zónába. Ha az 1. zónában felkészülünk a változásra, a 2. és 3. zónában pedig kezeljük az érzelmeket, azzal biztosítjuk, hogy a változási görbe rövid és lapos legyen.

Fontos: a változások kezelése intenzív kutatások és szervezetfejlesztési tanulmányok tárgyát képezi. Mi tudatosan egy olyan modellt dolgoztunk ki, amely egyszerű, letisztult és megvalósítható, hogy a vezetők ennek segítségével képesek legyenek kezelni a változás emberi oldalát.

Quote PNG

Az emberek nem magának a változásnak, hanem a saját változásuknak állnak ellen.

— Peter Senge

Ingyenes útmutató

40 egyszerű kérdés a csapatban rejlő intelligencia felszabadításához

A legjobb vezetők a megfelelő problémákra összpontosítják a csapatuk figyelmét.

Ingyenes útmutató

Alkalmazkodjunk a változáshoz: 5 coachingkérdés önmagunkhoz

Vezetőként képes vagy a változásokat levezényelni?

A csapatvezetők 6 legfontosabb feladata

01

Egy csapat vezetése más gondolkodásmódot igényel, mint az egyéni hozzájárulás. Fedezd fel azokat a kulcsfontosságú paradigmaváltásokat, amelyekkel a maximumot tudod kihozni vezetői szerepedből!

02

Egyéni megbeszélések során növeld a csapattagok elkötelezettségét, törekedj a kihívásaik mélyebb megértésére, és segíts nekik, hogy maguk oldhassák meg a problémáikat!

03

Tisztázd a csapat céljait és elérendő eredményeit; delegáld a feladatokat a csapattagoknak úgy, hogy közben a szükséges mértékig támogatod őket!

04

Visszajelzéseken keresztül fejleszd a csapattagok magabiztosságát és kompetenciáját, illetve visszajelzések kérésével javítsd saját teljesítményedet!

05

Jelölj ki konkrét lépéseket, amelyek átsegítik a csapattagokat a változásokon, és hozzásegítik őket a jobb teljesítményhez!

06

Heti tervezéssel fókuszálj a legfontosabb prioritásaidra, és az 5 energiaforrás felhasználásával erősítsd vezetési képességeidet!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!

Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent