1. kulcsszerep: Bizalomépítés

Légy olyan vezető, akit mások önként követnek!

A csapatépítés legfontosabb összetevője a bizalom. Ez nem más, mint egy személy vagy szervezet jelleméből és kompetenciájából fakadó magabiztosság. A bizalomépítés által ahelyett, hogy a csapatban magától formálódna a kultúra, a vezetők tudatosan teremtik meg a magas bizalmi szintű kultúrát.

A vezetők a hitelességük megerősítésével építhetnek bizalmat, és formálhatják a kultúrát – belülről kifelé. A személyes hitelesség határozza meg, hogy mások hogyan látnak minket, hogyan lépnek velünk kapcsolatba, és végső soron azt is, mennyire bíznak meg bennünk.

A hitelesség 4 kulcseleme

A jellem két alkotóeleme az integritás és a szándék. A kompetencia a képességekből és az eredményekből fakad. A vezetőknek a hitelesség mind a 4 kulcselemét modellezniük szükséges ahhoz, hogy bizalmat ébresszenek.

A 4 kulcselem magyarázata

Az integritás mélyről fakadó őszinteség és igazságszeretet. Azt rejti magában, aki valójában vagy. Ez magában foglalja a következetességet, az alázatot és a bátorságot.

 • A következetesség azt jelenti, hogy a legmélyebb értékeiddel és meggyőződéseiddel összhangban élsz. A következetes vezetők maguk is aszerint cselekednek, amit mondanak.
 • Az alázat azt jelenti, hogy szilárdan kiállunk az elveink mellett, különösen amikor ellenállást tapasztalunk. Az alázatos vezetők jobban törődnek azzal, hogy mi a helyes, mint azzal, hogy igazuk legyen.
 • A bátorság azt jelenti, hogy az elveink szerint cselekszünk. A bátor vezetők helyesen cselekszenek – különösen akkor, amikor ezt nehéz megtenni.

A szándék a legalapvetőbb motivációnk vagy célunk, illetve az ebből származó viselkedésünk.

 • A motiváció akkor ösztönzi igazán a bizalmat, ha valóban törődünk másokkal, az értékrendünkkel és a munkánk minőségével.
 • A célok akkor ösztönzik igazán a bizalmat, ha kölcsönös előnyre törekszünk, tehát azt akarjuk, hogy minden érintett a lehető legjobban járjon.
 • A hitelességet legjobban azzal építhetjük, ha mindenki érdekeinek figyelembevételével cselekszünk.

A kompetens egyének és szervezetek képesek bizalmat építeni. A képességeink révén tudunk eredményeket elérni. Ezek magukban foglalják a tehetséget, a hozzáállást, a készségeket, a tudást és a munkamódszereket.

 • Tehetség: Mik az egyedi, veleszületett erősségeink?
 • Hozzáállás: Energikusan és a hozzájárulás szándékával végezzük-e a munkánkat?
 • Készségek: Folyamatosan fejlesztjük-e a készségeinket?
 • Tudás: Mit teszünk azért, hogy naprakészek maradjunk, és folyamatosan tanuljunk?
 • Munkamódszer: A munkamódszerünk akadályoz minket (és másokat), vagy inkább megkönnyíti a napjainkat?

Az eredmények számítanak! Rendkívül sokat számítanak a hitelességünk szempontjából. Mások három fő mutató alapján értékelik az eredményeinket/teljesítményünket: múltbeli teljesítmény, jelenlegi teljesítmény és várható teljesítmény.

 • Múltbeli teljesítmény: Hírnév és korábbi mutatók arról, hoztuk-e az elvárt eredményeket (tehát nem pusztán az, hogy milyen feladatokat végeztünk el).
 • Jelenlegi teljesítmény: A jelenben elért eredmények – nem pedig a múltbeli eredmények lenyomata.
 • Várható teljesítmény: Az, hogy az emberek a múltbeli és a jelenlegi eredmények alapján milyen teljesítményt várnak el tőlünk a jövőben.
Quote PNG

A csapatépítés legfontosabb összetevője a bizalom. Enélkül semmi sem működik.

— Pasquale Scaturro

Ingyenes útmutató

7 lépés a bizalom légkörének megteremtéséhez

A vezetők az utasítás és irányítás helyett a bizalomra és az inspirációra építenek, nem csupán a motiválásra.

Ingyenes útmutató

5 coachingkérdés önmagunkhoz

Alkalmazkodjunk a változáshoz! Az alkalmazkodóképesség olyan, mint bármely más készség, folyamatosan fejleszthető.

A vezető 4 kulcsszerepe
01

A bizalom a vezető saját jellemével és kompetenciájával kezdődik – azzal a hitelességgel, amely lehetővé teszi számára, hogy tudatosan építse a bizalom kultúráját.

02

Az eredményes vezetők közös jövőképet és stratégiát alkotnak, és ezt olyan hatásosan kommunikálják, hogy mások is csatlakoznak hozzájuk a cél felé vezető úton.

03

A vezetőknek nemcsak nagyban szükséges gondolkodniuk, hanem a jövőképüket és stratégiájukat másokkal és mások által el is kell juttatniuk a megvalósításig.

04

Az eredményes vezetők következetes visszajelzéssel és coachinggal fejlesztik a másokban rejlő vezetői potenciált, és javítják a teljesítményt.

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!
Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent

Hoppá! Az űrlap nem található.