A személyes felelősségvállalás szokása

Az 1. szokás (Légy proaktív!) lényege, hogy felelősséget vállalunk az életünkért. A proaktív emberek felismerik, hogy képesek a válaszaik megválasztására. Nem a körülményeket vagy a helyzetet hibáztatják a viselkedésükért: tisztában vannak vele, hogy maguk határozzák meg azt. A reaktív embereket ezzel szemben gyakran a fizikai környezetük befolyásolja. Külső tényezőket hibáztatnak a viselkedésükért. Ha jó az idő, jól érzik magukat. Ha viszont nem, az negatívan hat a hozzáállásukra és a teljesítményükre – és ezért az időjárást hibáztatják!

Mindezek a külső erők olyan ingerek, amelyekre válaszolunk. Az inger és a válasz közötti résben rejlik a legnagyobb lehetőségünk: a válaszunk fölötti szabad rendelkezés lehetősége. Az egyik legfontosabb dolog, amelyet megválasztunk, az, hogy mit mondunk. A nyelvezetünk ugyanis egyértelműen tükrözi azt, ahogyan önmagunkat látjuk.

A proaktív személy proaktív nyelvezetet használ: „meg tudom, meg fogom, meg szeretném csinálni” stb. A reaktív személy reaktív nyelvezetet használ: „nem tudom, muszáj, bárcsak” stb. A reaktív emberek úgy gondolják, nem felelősek azért, amit mondanak és tesznek – tehát nincs választásuk.

A proaktív emberek erőfeszítéseiket a befolyási körükre összpontosítják. Azon dolgoznak, amiért valóban képesek tenni: az egészségükre, a gyermekeikre,  vagy a munkahelyi kihívásaik megoldása.

A reaktív emberek az érdekeltségi körükre összpontosítják erőfeszítéseiket – olyan dolgokra, amelyek felett kevés vagy semmilyen befolyásuk sincs, mint pl. az államadósság, a terrorizmus vagy az időjárás. A proaktivitás felé vezető úton hatalmas lépés, ha tudatosítjuk magunkban, hogy milyen területekre fordítjuk az energiáinkat.

A választás szabadsága

Ahelyett, hogy olyan körülményekre reagálnának, vagy olyan dolgok miatt aggódnának, amelyek felett nincs vagy alig van hatalmuk, a proaktív emberek arra fordítják idejüket és energiájukat, amit képesek befolyásolni. A problémák, kihívások és lehetőségek, amelyekkel gyakran találkozunk, két csoportba sorolhatók: az érdekeltségi körbe és a befolyásolási körbe.

Quote PNG

„Nem a külső körülmények, hanem a saját döntéseim terméke vagyok.”

— Dr. Stephen R. Covey

Befolyásolási kör

Ingyenes útmutató

Vezessünk értő figyelemmel: 9 tipp tartalmas beszélgetések vezetéséhez

Fejleszd az értő, figyelmes hallgatásra való készségedet, hogy többet tanulhassatok egymástól.

Jelentkezz nyílt tréningre!

A 7 szokás elérhető jelenléti nyílt tréning formájában

A 3 napos nyílt tréning megalapozza az egyéni eredményességet, érett és felelős személyiséget teremt.

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása
01
1. szokás: Légy proaktív!

Fókuszálj arra, amire hatással vagy, és amit irányítani tudsz – aztán pedig tedd meg!

02

Határozd meg, mit jelent számodra a siker, és tervezd meg, hogyan éred el!

03

Helyezd előtérbe és érd el legfontosabb céljaidat ahelyett, hogy folyamatosan a sürgős dolgokra reagálnál!

04

Magas bizalmi szintű kapcsolatok építésével növeld az együttműködés eredményességét!

05

Legyél hatással másokra azzal, hogy valóban megérted a szükségleteiket és a nézőpontjukat!

06

Törekedj az olyan innovatív megoldásokra, amelyek előnyt kovácsolnak a különbözőségből, és minden kulcsérintett javát szolgálják!

07

Növeld a motivációdat, energiaszintedet, és találd meg a munka-magánélet közti egyensúlyt azzal, hogy rendszeresen időt szánsz a feltöltődésre!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!
Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent

Hoppá! Az űrlap nem található.