1. alapszabály: Fókuszáljunk a létfontosságúra!

Mindig több jó ötlet lesz, mint amennyit meg tudnánk valósítani.

Kutatásaink kimutatták, hogy a munkatársak mindössze 15%-a ismeri a szervezet legfontosabb céljait: vagy egyáltalán nincsenek céljaik, vagy túl sok céljuk van.

Fókuszáljunk kevesebbre, hogy többet érhessünk el! Kezdjük azzal, hogy kiválasztunk 1 létfontosságú célt (LÉC-et) ahelyett, hogy egyszerre tucatnyi célon próbálnánk dolgozni. Ennek nem az a lényege, hogy figyelmen kívül hagyjuk a napi működés fenntartásához szükséges munkát, hanem az, hogy leszűkítjük a tevékenységünk fókuszát, hogy jelentős előrelépést tehessünk az igazán fontos célok felé.

A legtöbb intelligens, törekvő ember nem akar kevesebb dolgot csinálni, különösen akkor, ha ez azt jelenti, hogy nemet kell mondaniuk a jó ötletekre. Ők arra vannak behuzalozva, hogy sok mindent csináljanak – de mindig több jó ötlet van, mint amennyit meg tudnánk valósítani.

A LÉC kiválasztásával azonosítjuk a legfontosabb célt, amelyet külön neki szentelt figyelem nélkül nem érnénk el. Más szóval: a szokásos munkamenettel nem tudjuk megvalósítani.

A LÉC meghatározásához azonosítanunk szükséges, hol vagyunk most, hová szeretnénk eljutni, és mikorra. Másképp megfogalmazva: határozzunk meg egy startvonalat, egy célvonalat és egy határidőt! Pszichológiailag fontos, hogy a sikert egyetlen mércével lehessen mérni. Ez a fókusz szabálya: az első lépés, hogy olyan játékot játsszunk, amelyet meg is tudunk nyerni.

A létfontosságú cél (LÉC)

Az 1. alapszabály gyakorlása azt jelenti, hogy a fókuszt néhány nagyon fontos célra szűkítjük, hogy a napi forgószél közepette is el tudjuk érni őket.

2-3 célt még kiválóan meg tudunk valósítani – de minél többel zsonglőrködünk egyszerre, annál kisebb az esélye, hogy elérjük őket.

Quote PNG

A létfontosságú célokra való fókuszálás megköveteli, hogy vezetőként szembemenjünk azzal, ahogyan huzalozva vagyunk: ahelyett, hogy többet tennénk, kevesebbre fókuszálunk, hogy a csapatunk többet érhessen el.

— Sean Covey – A megvalósítás 4 alapszabálya társszerzője

Ingyenes útmutató

Megvalósítási kihívás – munkalap

Használd a kiválóság növelésére.

Ingyenes útmutató

8 tipp arra, hogyan növeljük a célok iránti elkötelezettséget

… hogy a csapat a megfelelő irányba haladjon.

01
1. alapszabály:

Fókuszáljunk a létfontosságúra!

02
2. alapszabály:

Dolgozzunk a sikerokozókon!
Tudj meg többet!

03
3. alapszabály:

Vezessünk ösztönző eredményjelzőt!
Tudj meg többet!

04
4. alapszabály:

Teremtsük meg a számonkérés ütemét!
Tudj meg többet!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!

Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent