Amikor a körülmények rákényszerítenek, hogy egy rögtönzött otthoni irodából dolgozz, vagy állandó készenlétben kell lenned válsághelyzetben; ráébredhetsz, hogy az otthonod többé már nem menedék a stresszes munkából.


Próbáld ki az alábbi tippeket, hogy továbbra is zökkenőmentesen folytathasd a munkahelyi és személyes életedet is.

„Vacsora után komolyan el kell beszélgetnünk a munka-magánélet egyensúlyról.”


1) A munkaidőd végén készíts egy részletes listát azokról a dolgokról, amelyek aggasztanak!

Kutatások szerint, ha leírod ezt az információt, akkor az agyad könnyebben el tudja engedni még mielőtt átváltanál az otthoni dolgaidra. Írd le olyan részletesen, amennyire csak tudod. Például:

Gyenge: Ötleletek gyűjtése arról, hogyan érintheti a bizonytalanság a cégnél a projektjeinket.

Megfelelő: Az Avalon projekt kezdetén vizsgáljuk meg:

  1. Milyen változásokra lehet szükség (kezdve rögtön a határidő újragondolásával)?
  2. Kitől van szükségem információra, hogy a megfelelő döntést hozzam meg?
  3. Mik a változtatások lehetséges előnyei és hátrányai?

Ha kevésbé részletes a listád, akkor arra készteted az agyad, hogy egész este a munkával kapcsolatos gondolatokkal töltse be az üres járatokat, megzavarva ezzel a pihenésed.


Ellenben egy megfelelően részletes lista csökkentheti annak a lehetőségét, hogy továbbra is a problémán rágódj, mielőtt újra munkához látnál a következő napon.

Vagy, ha mégis előjönnének ilyen gondolatok, azok legalább konkrétabbak lesznek (pl. „Tudom kellene, mit gondol Piyush az Avalon projektről!„) – valami, amit gyorsan lejegyezhetsz, és máris visszatérhetsz az otthoni dolgokhoz.


2) Találj ki magadnak egy napi záró rutint, hogy mentálisan is el tudj szakadni a munkától!

Amellett, hogy lecsukod a laptopodat, hogy átevezz a munkából az otthoni életedbe, számos dolog van, amellyel egyértelművé teheted ezt az átmenetet. Körülményeid függvényében választhatsz, hogy: megnyugtatod magad egy gyors edzéssel, sétálsz egyet a környéken, csináltok együtt valamit a családdal, felhívsz egy barátot vagy rokont, olvasol egy regényt egy fél óráig; vagy bármi más, amely segíti az elméd, hogy felvedd az otthon ritmusát.

Ha ki akarsz tartani az elhatározásod mellett, akkor jelölj ki egy pontos időpontot, amikor befejezed a munkát, és elkezded az „átevezési” rutinod, lehetőleg valakivel együtt. Ha tudod, hogy az a másik személy számít a figyelmedre egy adott időpontban, ez extra motivációt adhat, hogy produktívan dolgozz napközben, időben befejezd a munkát, és megtartsd az ígéretedet.


3) Jelölj ki munka-mentes övezeteket / időszakokat otthon!

Sokan már azt nagy kihívásnak tekintik, hogy esténként ne a számítógépük billentyűzetét csapkodják, vagy a céges e-maileket nézegessék a telefonjukon.


Bizonytalan időkben még nehezebbnek érezhetjük visszafogni magunkat, hiszen sokunknak segít, ha a jól ismert, kontrollálható munkánkra fókuszálunk, ahelyett, hogy állandóan a zűrzavarral foglalkozunk.
Mások az állásukat féltik és ezért hosszú órákat hajlandók dolgozni, hogy nélkülözhetetlennek mutassák magukat. Még ha átmenetileg rendben is van tovább dolgozni, akkor is képesnek kell lenni leállni valamikor.

Határozd meg a saját szabályaidat, amelyek működnek a munkádban és az otthonodban: pl. nincs munka este 6 óra után, vagy nem beszélünk munkáról a vacsora asztalnál, vagy nem nézegetjük az e-maileket az este folyamán, csak egy előre meghatározott időpontban.

Vedd fontolóra azt is, hogy eltávolítod a kütyüket a hálószobádból – alvás-kutatók egyetértenek abban, hogy a képernyők fénye és a mentális aktivitás megzavarhatják az álmod.

Kérd meg a családod, hogy segítsenek betartani a szabályokat, akár csak úgy, hogy rámutatnak a szabályszegéseidre, vagy például „bírság” megfizetésére köteleznek a családi kasszába.


4) Az otthoni eseményeket is foglald be a munkahelyi naptáradba!

Ha olyan típus vagy, aki a naptára szerint él, vagy a kollégáid abból tudják, hogy mikor vagy elérhető, ez a tipp segíthet, hogy elkötelezd magad, és odafigyelj az otthoni dolgokra – pl. kutyasétáltatás, moziest a családdal, lefolyótisztítás – és ne állandóan az e-mailjeid nézegesd vagy munkahelyi hívásokat fogadj.


5) Jelölj ki e-mail mentes időszakokat a csapatod számára!

Nyugalmas időkben is előfordulhat, hogy a közvetlen beosztottjjaid úgy érzik, azonnal válaszolniuk kell a bejövő e-mailekre még munkaidőn kívül is.

Bizonytalan időkben még inkább kényszerítve érezhetik magukat, hogy így tegyenek.

Ha proaktívan olyan elvárásokat fogalmazol meg a csapatod felé, hogy senki sem küld üzeneteket egy meghatározott időszakban, akkor kialakíthattok egy egészséges munka-magánélet egyensúlyt, és te is könnyebben fókuszálhatsz arra, ami otthon zajlik.

Amikor meghatározod az e-mail mentes időszakot a csapatodnak, figyelj rá, hogy:

  • Olyan időpontot válassz, amelyik a legjobban megfelel a csapatnak, beleértve a távmunkában, vagy más időzónában dolgozókat. (pl. hétvége, reggel 8 óra előtt és este 6 után hétköznapokon)
  • Határozd meg, hogy mit kell tenni, ha vészhelyzet van (pl. küldjenek sms-t, vagy hívjanak fel az e-mailezés helyett).
  • Járj elől jó példával (ha te nem tartod be a szabályokat, a csapattagok sem fogják)!
  • Adj visszajelzést a „szabálysértésekről”! (pl. „Köszi, Ariana, hogy foglalkozol ezzel. Kérlek, ahogy megállapodtunk, mégse küldj e-maileket munkaidő után. Fontos, hogy ne szakítsuk meg a pihenőidőt, beleértve a tiédet is!”)

6) Ha a társadnak panaszkodsz a munkádról, legyen egyértelmű, hogy mit vársz a beszélgetéstől!

Klasszikus párkapcsolati dinamika (és az egyik legfőbb panasz, amelyet a megkérdezettek mondtak a 200 főre kiterjedő kutatásunkban, ahol azt vizsgáltuk hogyan befolyásolja a társunk munkája az otthoni légkört) – kiöntjük a szívünket a munkahelyi problémákról, aztán meg sem hallgatjuk, vagy elkeseredünk a párunk tanácsa miatt.


Gyakran abból adódik a nézeteltérés, hogy mást gondolunk a beszélgetés céljáról: az egyikünk csak ki akarja önteni a szívét, a másikunk viszont úgy veszi, hogy segítséget kérnek tőle. Ahogy az egyik válaszadó megfogalmazta:

„Sokáig nem értettem, hogy a párom csak a panaszkodás kedvéért panaszkodik, és hogy az emberek sokszor olyan dolgok miatt panaszkodnak, amit igazából nem is akarnak megoldani.”

Ha egészségesebb dinamikát szeretnél otthon, próbáld ki az alábbi, tiszteletteljes kommunikációra építő technikákat, amelyet párkapcsolati és vezetési szakértők ajánlanak:

  • Kérdezd meg, mikor alkalmas, hogy megoszd a frusztrációid. Nem biztos, hogy az a jó időzítés, amikor a párod épp, hogy beesett az ajtón, vagy épp véget ért egy nehéz megbeszélésed.
  • Mondd el, szerinted mennyi időre van szükség (és ragaszkodj is ehhez)!
  • Oszd meg a társaddal, hogy mit vársz tőle és a beszélgetéstől, legyen szó arról, hogy csak szükséged van valakire, akinek kiöntheted a szíved; vagy szeretnéd, hogy visszajelezzék, az érzéseid jogosak; esetleg segítség kell, hogy megold a problémát.

Például: „Nem bánnád, ha egy kicsit panaszkodom erről a frusztráló megbeszélésről kb. 5 percig? Csak ki akarom önteni a szívem…” vagy „Van 10 perced? Szükségem lenne a tanácsodra egy munkahelyi problémával kapcsolatban.”


7) Alakíts ki egy kört, akikkel átbeszélheted a munkahelyi problémáidat!

Persze, az a legegyszerűbb, ha azokkal osztod meg a problémáid, akikkel egyébként is a legtöbbet beszélsz – a barátaiddal és a pároddal. Néha azonban a közvetlen munkatársaid, mentorok, vagy egyéb kollégák alkalmasabbak arra, hogy igazán megértsenek és hasznos tanácsokat adjanak, mivel jobban ismerik a munkahelyedet és a szektort, amelyben működtök. Ha őket kapcsolod össze a munkahelyi szféráddal, megkíméled a barátaidat és a párodat – és a szabad időd is megmarad a nem munka jellegű ügyekre.

Persze, az a legegyszerűbb, ha azokkal osztod meg a problémáid, akikkel egyébként is a legtöbbet beszélsz – a barátaiddal és a pároddal. Néha azonban a közvetlen munkatársaid, mentorok, vagy egyéb kollégák alkalmasabbak arra, hogy igazán megértsenek és hasznos tanácsokat adjanak, mivel jobban ismerik a munkahelyedet és a szektort, amelyben működtök. Ha őket kapcsolod össze a munkahelyi szféráddal, megkíméled a barátaidat és a párodat – és a szabad időd is megmarad a nem munka jellegű ügyekre.

Amikor a kollégáiddal beszélgetsz a munkahelyi ügyekről, figyelj arra, hogy valóban kérj és hallgasd is meg a jószándékú tanácsaikat, ne csak haszontalan panaszkodással töltsétek az időt.

Végül, ne feledd, hogy üzleti válság vagy gazdasági bizonytalanság idején az eddiginél is fontosabb, hogy bejelentkezz a munkatársaidnál, felmérd, hogy vannak, megosszátok a tapasztalataitokat és a megküzdési stratégiáitokat.
Érdemes lehet befoglalni a naptárba rövid megbeszéléseket a kollégáiddal, illetve azzal kezdeni a négyszemközti (1-on-1) meetingeket a beosztottjaiddal, hogy pár percben átbeszélitek, ki hogy birkózik meg a nehézségekkel.


8) Nyíltan és egyenesen kezeld a frusztráló munkahelyi problémákat!

A már említett 200 fős kutatásunkban a válaszadók beszéltek párjuk rossz hangulatáról, amelyet a munka végeztével rájuk zúdítanak – „harapós kedv” és „ingerlékenység”, amely sokszor veszekedéshez vezet, és az otthoniak fizetik meg az árát.
„Így én sem tudok pihenni a saját hosszú, nehéz napom után.” – mondta az egyikük.

Egy kézenfekvő, de nem túl könnyű megoldás: bármilyen vacak munkahelyi helyzet is okozza a feszültséget benned, dolgozz a megoldásán! Gondolj arra, hogy nem feltétlenül kell teljesen megoldanod az adott problémát ahhoz, hogy enyhíthesd a stresszt. Például, ha azon aggódsz, hogy egy közvetlen beosztottad egyáltalán nem dolgozik, egyszerűen kérdezd meg: „Hogyan tudod megoldani az otthoni munkavégzést?”


Talán épp csak erre van szükség, hogy megtudd, hogy ez az ember magánéleti problémákkal küzd, vagy nem képes összehangolni a prioritásait – és máris tisztábban látsz, amely csökkenti a feszültséget és mindkettőtök képes lesz arra fókuszálni, hogy megtaláljátok a megfelelő megoldást.

© 2020 FranklinCovey, Minden jog fenntartva. Építőkockákban közzétett tartalom.


További információért, keress minket az office@franklincovey.hu e-mail címen!

Több ilyet olvasnál? Ajánlanád? Szeretnél értesülni a legfrissebb cikkeinkről? Keresd az Építőkockákat az alábbi linken!