Korábban már ismertettük a külső motiváció eszközeit, foglalkoztunk a répával és a bottal, avagy a jutalmazással és büntetéssel. Átgondoltuk ezek korlátait és utaltunk arra, hogy fenntarthatóan kimagasló teljesítmény nem elképzelhető belső motiváció nélkül.

Most ezt vizsgáljuk meg részletesebben.


A belső motiváció alatt azt értjük, amikor valaki külső ösztönzés nélkül, önként nyújtja egy feladatban vagy tevékenységben tudása és képességei legjavát. Vagy röviden: szívvel-lélekkel dolgozik. Már ezek a kifejezések is mutatják, hogy az ilyen viszonyulás az adott feladathoz micsoda többletenergiát szabadít fel, ráadásul örömtelivé is varázsolja az adott tevékenységet.

Mi ezt úgy hívjuk, hogy megtaláltuk a „saját hangunkat” és azon működünk. Az biztos, hogy nem minden feladat a saját hangunk, de biztosan van ilyen! Azaz nem tudunk mindent belső motivációval tenni, de van, amit igen.

Ez szuper, de hogy találhatjuk meg a saját hangunkat, illetve, hogy segíthetünk ebben másokat?

Hadd hívjam segítségül ezt a négyelemű modellt.

Mi azt tapasztaljuk, hogy a saját hangunk megtalálásához 4 szempontot kell alaposan megvizsgálnunk:


Az első a szükséglet. Nem a magunké, hanem a másoké. Azaz milyen valós szükségleteket, problémákat látunk magunk körül, amire mi nyújthatnánk a megoldást? Amire mi lehetnénk a válasz?

A második a szenvedély: Mi az, amit szívesen csinálunk, ami örömmel tölt el?

A harmadik a tehetség: Mi mindenben vagyok ügyes, eredményes? Vegyük észre, hogy ez nem ugyanaz a lista, mint az előző. Például lehet, hogy nagyon szeretek zenélni, de nem igazán megy, másoknak inkább kellemetlen, ha játszom. Vagy fordítva: Nagyon tehetséges programozó vagyok, de egyáltalán nem élvezem.

A negyedik a lelkiismeret: Mit tartok helyesnek, vagy helytelennek? Mi egyeztethető össze az értékrendemmel? Miben hiszek? Nem tudok szívvel-lélekkel dolgozni olyan témában, amivel nem tudok azonosulni.

Ha mind a négy területhez készítek egy részletes listát, megvizsgálhatom, hogy mi található a 4 kör metszetében, azaz mik állják ki mind a négy szempont próbáját. Itt keresendő a saját hangunk, ami szerencsére több, vagy akár sok különböző dolog is lehet.

Egyszerre örömteli és eredményes munkát valójában csak ezeken a területeken élhetünk át. Ha ez fontos neked, érdemes válaszokat keresned a következő kérdésekre:

  • Mi minden lehet a saját hangom?
  • A mostani tevékenységeim, munkám a saját hangomba tartoznak?
  • Ha nem, össze tudom őket csiszolni egymással?
  • Vagy érdemes teljesen más irányba elindulnom?

Lehet, hogy jó helyen vagy. Lehet, hogy érdemes új utakat keresned.

A változás gyakran fájdalmas. Az életünk végén azt érezni, hogy elpocsékoltuk azt, még sokkal fájdalmasabb.

Mit gondolsz, milyen többletet adhat a „saját hang” megtalálása a jelenlegi hegymenetben?

Még több ilyen tartalmat találsz még: