Stresszkezelés változás közben

segítsd ebben a csapatodat

Változások közben is

Tegyél a csapatodért, hogy képesek legyenek megbirkózni a körülöttük zajló változásokkal. Emellett megmutatjuk, hogy találhatod meg számukra és a magad számára az eredményes, járható utat a jövőre nézve magánéleti és munkahelyi nehézségek közepette is.

6 módszer

1. Először a benned levő stresszt kezeld!

Tőled induljon, mert ha stresszelsz, nem fogsz tudni jó döntéseket hozni és még másokra is átragaszthatod a feszültséget. Annak érdekében, hogy megbirkózz a saját élethelyzeteddel, kezdj minden napot azzal, hogy megkérdezed magadtól: Hogy érzem ma magam? Mire lenne szükségem? A választoktól függően a következők mellett dönthetsz:

  • Fektess hangsúlyt az öngondoskodásra
  • Listázd az aggodalmaid, majd különítsd el azokat, amelyekre nincs ráhatásod
  • Igazítsd a munkarendedet a megváltozott kötelezettségeidhez
  • Reflektálj arra, hogyan alkalmazkodsz mentálisan a változáshoz

 

2. Adj folyamatosan részletes információkat arról, hogy a szervezet hogyan reagál a változásokra

Minél nagyobb mentális nehézségekkel kell megküzdeni, annál inkább szükség van a többlet információra.
Ha eddig még nem kaptál tájékoztatást a felső vezetéstől, tedd fel a kérdéseidet nekik. Még ha a csapatodat nem is feltétlenül érdekli az összes részlet, keresni fogják a biztató jeleket, kapaszkodókat a szervezet jövője kapcsán.

Amennyiben megteheted, ossz meg minden olyan hírt, amely a munkahelyi biztonság irányába mutat, azonban hangsúlyozd, hogy a dolgok folyamatos változásban vannak.

Ha a cég valóban bajban van: ebben az esetben közölnöd kell a kemény valóságot a csapatod tagjaival is. Azzal nem segítesz, ha hagyod őket a sötétben tapogatózni. Helyette inkább ezt mondhatod: „Őszinte leszek – a cégünk komoly bajban van. Tudom, hogy a pénzügyi csapat keményen dolgozik, hogy átvizsgálja a kilátásainkat. Ebben a helyzetben minden lehetőség az asztalon van, beleértve az elbocsátást is mint legvégső eshetőséget. Tudom azt is, hogy ezt most nehéz hallani. Mit gondoltok, hogyan tudnánk együttműködni, hogy ezt a bizonytalan helyzetet kezelni tudjuk?” 

Talán nem leszel képes arra, hogy csökkents a kollégáid stresszszintjén, de még mindig lehetsz őszinte, transzparens vezető.

 

3. Szánj időt a csapatmegbeszélések alkalmával a válság tudatosítására, és kérdezd meg az embereid, hogyan érzik magukat

Az embereknek szükségük van rá, hogy kifejezhessék az érzéseiket, annak minden aspektusával, legyen az szomorúság, veszteség, harag vagy remény. A cél az, hogy megismerjük és empatizáljunk a kollégák érzéseivel, ne pedig megmondjuk nekik, hogy hogyan kellene érezniük.

Nehéz időkben fontos, hogy felismerjük az apró örömöket, és annak a módját, hogy a világ egy kicsit jobb irányba változzon. Érdeklődj az embereknél akár magánéleti sikereik iránt.

FONTOS: Ne erőltesd a dolgot – illetve kérj visszajelzést az emberektől, hogy ezek a beszélgetések hasznosnak bizonyulnak-e. Ha úgy érzik, hogy nincs rá szükségük, tarts kevesebb megbeszélést a nehézségekről, így senki nem fogja magát kényelmetlenül érezni.

 

4. Segítsd a csapatodat azzal, hogy csak néhány prioritásra kelljen fókuszálniuk

Óvd meg a csapatodat a túlterheltségtől és állíts fel fókuszpontokat, újragondolva a prioritásaitokat.

Szervezhetsz olyan alkalmat a cspatoddal, ahol a teendő listátokon végigmentek közösen és eldöntitek menjen vagy maradjon. Ez egy jó lehetőség a csoportszintű fókuszváltásra.

Hangsúlyozd ki, hogy a körülmények, illetve a felállított prioritások a későbbiekben is változhatnak. Ezáltal proaktív terveket is tudtok készíteni, amelyek reagálnak az egyes eshetőségekre. Ha nyugodt körülmények között és még időben sikerül végiggondolni az opciókat, a későbbiekre nézve fájdalmat és pánikreakciót is megspórolhatsz a csapatnak.

 

5. Kövesd nyomon az emberek érzéseit az 1on1 beszélgetések alkalmával, és próbálj meg egy biztató jövőképet vázolni a jövőre nézve!

Az egyik beosztottad világ vége helyzetnek él meg valamit, mások viszont új energiát merítve készen állnak szembenézni az új kihívásokkal. Ráadásul valószínűleg a kollégák eltérő időpontokban fogják megélni a hullámhegyeket és hullámvölgyeket.

A 1on1-ok alkalmával ismerd meg a gondolataikat, segítsd őket – akár használhatod a változásmodell ábráját, így könnyebben megérthetitek ki hol tart.

FONTOS: te magad is elmondhatod az álláspontodat – légy őszinte az érzéseiddel és a lehetséges kihívásokkal kapcsolatban, de emeld ki a jó dolgokat is, amelyek ebből a bizonytalan helyzetből születhetnek (pl. a lehetőséget arra, hogy a szervezet a fő tevékenységére fókuszálhat, vagy fejlesztheti a stratégiáját).

 

6. Légy rugalmas a kollégáid szükségleteinek kiszolgálásában, és ünnepeljétek meg a legkisebb győzelmeiteket is!

Érdemes rugalmasnak maradnod. Ha egy beosztottadnak néhány nap szabadságra van szüksége a mentális egészségének megőrzése érdekében vagy a kialakult élethelyzetének újragondolásában, amennyiben lehetőséged van rá, teljesítsd a kérését.

És ha a munka várhat?  Akkor várjon. Ne legyél az a vezető, aki egy újabb nélkülözhetetlen statisztikát kér a kollégától, miközben ő a munkája mellett 3 gyerekre vigyáz otthon a home office alatt.

Amennyiben nagyobb a baj keressetek mentálhigiéniai szakembert, kérdezd meg a HR-t arról, hogy a szervezet milyen lehetőségeket tud biztosítani.

 

Első lépés a kiválóság felé

A tartós viselkedésváltozás belülről indul — a magja az, akik vagyunk, és ahogyan látjuk a világot. Ebből fakad az, ahogyan végezzük a munkánkat, és ahogyan másokat vezetünk. Tartalmaink az eredményesség örök érvényű, egyetemes alapelveire épülnek, és mind a gondolkodásmód formálásában, mind a viselkedésváltozásban segítik az embereket.

 

Érdekel hogyan válhatsz eredményesebbé?

 

A FranklinCovey örökérvényű alapelveken nyugvó megoldásaival építs olyan készségeket, melyek újakat hoznak a felszínre!

Olyan kihívásokban adunk segítséget a KIVÁLÓSÁG MINIKURZUSAINKON, ahol egyénileg olyan viselkedésváltozást érhetsz el, amelyek drámai fejlődést eredményeznek neked és a környezeted számára.

A kiválóság minikurzusok segítségével olyan tudást szerzel, amivel elindíthatsz egy nagyobb változást az eredményesség felé. Legyél Te a változás magja!

 

ÉRDEKELNEK A KIVÁLÓSÁG MINIKURZUSOK?

Online programjaink 2024. február 29. és 2024. június 7-én két témában lesznek megtartva.

Az események oldalon találod a két minikurzus tájékoztatóját: www.franklincovey.hu/esemenyek

Csatlakozz!

Olyan vezetőknek, HR, LnD, fejlesztési szakembereknek, akik számára fontos a maguk és környezetük folyamatos fejlesztése.

Itt tudod megnézni a részleteket és regisztrálni: www.franklincovey.hu/esemenyek

A partnereink által megszavazott legégetőbb kihívásaik adják a témát, amihez két olyan programunkból emeltük ki a megoldást, amit máskor csak szervezeti szinten érhetőek el. Használd ki, hogy egyénileg lehetőséged van megtanulni ezeket a készségeket!

Ezekhez egyénileg máskor nem tudsz hozzáférni, csak szervezeti szinten.

Miért érdemes ezt a FranklinCovey-tól hallanod?

A FranklinCovey 200 millió dollárt fektett a kutatás-fejlesztésbe, hogy segítsünk tartós viselkedésváltozást elérni a szervezetek hosszú távú sikeressége érdekében.