Elbocsájtás: Hogyan küzdjünk meg vele?

Sok mindent számításba kell venned

Nem lehet elkerülni. Kirúgni valakit szívás.

De végiggondolhatod hogyan fog majd menni, hogyan fog reagálni a csapatod, és hogyan lesz az elbocsájtott személy munkája a jövőben elvégezve, de a saját jóllétedet sem hanyagolhatod el. A következőkben megosztunk néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan segítsd magadat minél jobban egy ilyen nehéz időszakban.

Mit tehetek?

1. Csökkentsd a döntés közvetítése kapcsán érzett szorongást azzal, hogy felkészülsz és gyakorolsz rá!

Az elkerülés csak azt eredményezi, hogy a szorongás továbbfokozódik. Ha szerzel benne tapasztalatot könnyebb lesz, viszont a szorongás, amit érzel, természetes reakció egy ilyen nehéz helyzetben, és sosem múlik elteljesen. Szóval hogyan tehető az egész kevésbé megterhelővé és bénítóvá?

 • Vázold fel a folyamatot a feletteseddel és/vagy a HR-partnereddel!
 • Írd le röviden, hogyan fogod elkezdeni beszélgetést!
 • Játszd el előre a beszélgetést egy ismerősöddel!

Tehát a gyakorlás sokat segít, mert bele tudod magad képzelni az előtted álló helyzetbe. Mivel te is stressz hatása alatt leszel, ha az üzeneted nem elég világos, összezavarhatod az embereket.

 

2. Előzd meg, hogy eluralkodjon rajtad a félelem azzal, hogy megtalálod az egyensúlyt a határozottság, a kedvesség és a megértés között!

Nézz szembe a beszélgetéssel bátran és empatikusan! Mikor az alkalmazottaddal beszélsz, ne vidd túlzásba az információk megosztását, illetve ne engedd, hogy a helyzet rólad szóljon. Ne ossz meg felesleges részleteket, ez csak fokozhatja a feszültséget.

Ehelyett próbálj minél tömörebb és világosabb lenni, hogy a helyzet minél kevésbé legyen fájdalmas a másik embernek, és a saját érzéseidet hagyd ki a mondandódból!

 • Ne állítsd magad robotüzemmódba!
  Ha leválasztod magad érzelmileg a helyzetről, könnyen ridegnek tűnhetsz, ehelyett mutass empátiát.
 • Bátoríts másokat arra, hogy lépjenek kapcsolatba az adott személlyel!
  (Bizonyos értelemben – mivel te vagy az, aki az elbocsájtást végzi – te vagy a lehető legrosszabb támasz, ezért másokat buzdíthatsz erre.)

3. Együttérzéssel (magaddal és a másikkal szemben is) küzdd le a bűntudatot amiatt, hogy esetleg kárt okozol valaki megélhetésében!

Nehéz azzal a gondolattal megbirkózni, hogy veszik egy személy jövedelmét, vagy negatív hatást gyakorolnak a pályafutására. Ezek valóban komolyan megfontolandó dolgok, de fontos, hogy elfogadjuk, hogy munkahelyi változások állandóan történnek.

 • Emlékezz, hogy a munkádat végzed!
 • Gondold át, hogyan segítheted az adott személyt a jövőbeli fejlődésében (ha ez a helyzetnek megfelelő)!
 • Kérj támogatást egy-két közeli baráttól a folyamat során!

 

Plusz 1: Kérj segítséget a feldolgozásban!

Az, ha el kell bocsájtanod valakit, különösen elszigetelő élmény lehet, főleg azért, mert a munkahelyeden nem beszélhetsz szabadon a részletekről. Mielőtt megtennéd, kérj tanácsot olyan társaktól, akikben megbízol, és akik már keresztül mentek ilyesmin. Mit tettek, hogy csökkentsék a nehéz érzéseiket?

 

Első lépés a kiválóság felé

A tartós viselkedésváltozás belülről indul — a magja az, akik vagyunk, és ahogyan látjuk a világot. Ebből fakad az, ahogyan végezzük a munkánkat, és ahogyan másokat vezetünk. Tartalmaink az eredményesség örök érvényű, egyetemes alapelveire épülnek, és mind a gondolkodásmód formálásában, mind a viselkedésváltozásban segítik az embereket.

 

Érdekel hogyan válhatsz eredményesebbé?

 

A FranklinCovey örökérvényű alapelveken nyugvó megoldásaival építs olyan készségeket, melyek újakat hoznak a felszínre!

Olyan kihívásokban adunk segítséget a KIVÁLÓSÁG MINIKURZUSAINKON, ahol egyénileg olyan viselkedésváltozást érhetsz el, amelyek drámai fejlődést eredményeznek neked és a környezeted számára.

A kiválóság minikurzusok segítségével olyan tudást szerzel, amivel elindíthatsz egy nagyobb változást az eredményesség felé. Legyél Te a változás magja!

 

ÉRDEKELNEK A KIVÁLÓSÁG MINIKURZUSOK?

Online programjaink 2024. február 29. és 2024. június 7-én két témában lesznek megtartva.

Az események oldalon találod a két minikurzus tájékoztatóját: www.franklincovey.hu/esemenyek

 

Csatlakozz!

Olyan vezetőknek, HR, LnD, fejlesztési szakembereknek, akik számára fontos a maguk és környezetük folyamatos fejlesztése.

Itt tudod megnézni a részleteket és regisztrálni: www.franklincovey.hu/esemenyek

A partnereink által megszavazott legégetőbb kihívásaik adják a témát, amihez két olyan programunkból emeltük ki a megoldást, amit máskor csak szervezeti szinten érhetőek el. Használd ki, hogy egyénileg lehetőséged van megtanulni ezeket a készségeket!

Ezekhez egyénileg máskor nem tudsz hozzáférni, csak szervezeti szinten.

Miért érdemes ezt a FranklinCovey-tól hallanod?

A FranklinCovey 200 millió dollárt fektett a kutatás-fejlesztésbe, hogy segítsünk tartós viselkedésváltozást elérni a szervezetek hosszú távú sikeressége érdekében.