Eredményes megbeszélések vezetése – avagy egy fecske is csinálhat nyarat

„Már tele van a naptáram megbeszélésekkel…” – sóhajtanak fel a résztvevők, amikor a 7 szokás program 3. szokásához érünk, és elkezdenék a heti tervezésben tanultak alapján újragondolni a heti tervüket. A megbeszélésekkel teli naptár az első akadály, amikor a korábban azonosított legfontosabb prioritásaikat (legyen az munkahelyi vagy magánéleti) nagy kőként el szeretnék helyezni. Ezek a nagy kövek lennének azok a dolgok, amelyek a leglelkesítőbben hatnának ránk, hiszen a haladás jóleső és motiváló érzésével töltené meg a napunkat, hetünket… és általuk képesek leszünk megvalósítani a számunkra igazán fontos dolgokat.

De hát… nem tudjuk letenni a nagy köveket, mert már ott vannak a meetingek, amelyeket vagy mi foglaltunk a csapatunknak, vagy nekünk foglaltak mások. Egy kis belső „busy-ness”-szorongás után azonban hamar rájövünk: ez az a pont, amikor az eddig tanultak igazán értelmet nyernek. Például az, hogy szakadjunk el a függés paradigmájától, legyünk proaktívak, és nézzük meg, mit is tudunk tenni, hogy a korábban már azonosított fontos projektek, prioritások ne váljanak a sürgős dolgok vagy a se füle-se farka meetingek áldozatává.

Nézzük csak, mit is tudnánk tenni ezekkel a megbeszélésekkel. Azt látjuk a partnereinknél, hogy a megbeszélések a kommunikáció megszokott formájává váltak. És azt is látjuk, hogy sok olyan megbeszélés zajlik, amelyről a résztvevők így nyilatkoznak: „Nem is értem, miért kell ott lennem”, „Nem haladunk”, „Csak az időmet viszi, mert nem ad semmi hasznosat, és egy helyeben toporgunk”. Sajnos ez olyan energiavesztéshez vezet az egyéni és szervezeti működésben, amit egy vezető sem látna szívesen számokban kimutatva. Természetesen vannak szuper megbeszélések is, amelyeket a haladás és a kreatív együttműködés légköre jellemez, és nagyon jó ezeket látni. Amint azt az egyének elköteleződése és a megvalósított feladatok száma is egyértelműen mutatja, az ilyen megbeszélések hatása megkérdőjelezhetetlen – viszont komoly előkészítést és tudatosságot igényel.

Nézzük, mit is tehetünk. Hiszünk benne, hogy a tartós változás belülről kifelé történik. Ezzel az alapelvvel összhangban először érdemes megvizsgálni, hogy mi mit tehetünk azért, hogy azok a megbeszélések, amelyekre hatással lehetünk (mert például mi szerveztük), hogyan lehetnének olyan események, amelyek segíthetnek konkrét, kivitelezhető eredményekre fókuszálni a résztvevők kreatív figyelmét.

Az „Eredményes megbeszélések vezetése” modul elsajátításával olyan gondolkodásra és eszköztárra tehetünk szert (meglepően rövid idő alatt és kiemelkedően szórakoztató, felszabadító videók keretében), amelyek segítenek, hogy azonnali változásokat érjünk el a megbeszéléseink vezetésében. Figyelem! A csapattagok azonnal érezni fogják a hatást, erre készüljünk fel! A résztvevőink visszajelzése alapján ez a modul:

  • gyorsan elsajátítható és beépíthető;
  • gyakorlatias;
  • nagyon szórakoztató és emlékezetes videókkal tanítja meg számunkra azt, hogyan tartsunk eredményes megbeszéléseket, amelyek:

>>> segítenek konkrét, kivitelezhető eredményekre fókuszálni a résztvevők kreatív figyelmét.


Ezzel a saját megbeszéléseink már szintet is ugrottak, nem is beszélve a résztvevők elköteleződéséről és a személyes sikerélményünkről, amit az ad, hogy van egy szuper és egyszerű keretrendszerünk ahhoz, hogy végre élvezzük az együttműködéssel töltött időt és ennek üzleti eredményeit.

Mondani szokták, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Én őszintén hiszek abban, hogy egy közönséges fecske lehet, hogy nem fog. Viszont egy proaktív fecske, aki kitart, és trimmlapként először a kisebb környezetére, majd a nagyobb szervezeti egységre is képes lesz hatni… az a fecske bizony nyarat csinál.

Hiszen ki az, akit nem lelkesít, ha látja, hogy egy módszer működik, és jó? Vajon hányan fogják másolni róla azt a viselkedési formát (jelen esetben a meetingvezetést), amelyet saját maga is élvez, és eredményesnek érez? Vajon intézményesíti-e egy szervezet azt a szokást, „ahogyan mi meetingelünk”, ha a módszer előnyei rövid időn belül az eredményeken is látszanak? Szerintem igen.

Ez csak néhány példa, amelyeket azoknál az ügyfeleknél látunk, akik megnézték és kipróbálták az „Eredményes megbeszélések vezetése” modult.

Nos hát – például így oldjuk meg az egyik leggyakrabban felszínre jövő fájdalompontot egy tanulói kultúrában: bevált módszertanok alkalmazásával és proaktív fecskék szerepvállalásával. Mert ugye az ördög a részletekben rejlik, és bizony a meetingek olyan apró, de mégis jelentős részei az életünknek, amelyeknek a fejlesztésével jobb hellyé tudjuk tenni magunk és sokak számára is a munka világát.

Már alig várjuk, hogy Ti is írjatok róla, milyen hatással volt a szervezetetek életére az „Eredményes megbeszélések vezetése” modul bevezetése és alkalmazása.


Ha úgy érzed, hogy érdemes volna másoknak is tanulniuk erről, FranklinCovey tanácsadónk szívesen segít neked ebben!