BELÜLRŐL KIFELÉ

Néhány szervezet elég érett és jól működő ahhoz, hogy precízen meg lehessen határozni azt a néhány témát és cégen belüli területet, ahol igazán szükség van fejlesztésre. Ezek akár szigetszerűen is működhetnek, és így is jó eredményeket érhetünk el.


Olyan ez, mint amikor alapvetően jó állapotban vagyok testileg-lelkileg, csak fáj a bal fülem, és egy specialista gyorsan rendbe hozza.

Sokszor viszont „komplex kórképpel” találkozunk. Ez gyakran azt igényli, hogy az EGÉSZ szervezetben, tudatosan, egy folyamat keretében dolgozzunk MINDEN fontos szervezeti témakörrel.


Ez viszony olyan, mint amikor több évtizednyi helytelen életmód tucatnyi testi-lelki tünetet vagy betegséget idéz elő bennem. Itt egy fülmosás biztosan kevés lesz. Ilyenkor jó, ha tudjuk, melyek a szervezeti működés fő vetületei, és milyen sorrendben érdemes velük foglalkozni a lehető legnagyobb hatás érdekében.


Hadd hozzak ehhez egy egyszerű, háromelemű modellt: egyén, csapat, szervezet.

Mi azt tapasztaljuk, hogy ha mindhárom elem fejlesztendő, belülről kifelé érdemes haladni a modellben.

Gyakran látunk ellentétes irányú, kudarcba fulladó próbálkozásokat. „Öntsük nyakon a szervezetet valami menő új rendszerrel, az majd megoldja a problémáinkat.” Ez általában hatástalan instant pirulának bizonyul.
Nem csoda. Az amúgy eredménytelen viselkedési formákat mutató egyének és az őket rosszul vezető emberek halmazára öntött szervezeti BÁRMI (pl: Agile, Lean, új ERP-rendszer stb.) kontraproduktív lesz, még akkor is, ha önmagában csodaszer is lehetne.
Belülről kifelé építkezzünk!

Kezdjük az egyénnel – azaz a személyes eredményességhez és a kiváló együttműködéshez szükséges gondolkodásmód és készségek fejlesztésével. Egy nagy szervezetben ezek TÖMEGES megváltoztatására lesz szükségünk, a legtöbbször TOP-DOWN haladva.

Utána már ezek az eredményes egyének lesznek képesek jó csapatokat alkotni.
Emellett itt lép be a képbe a vezetői eredményesség fejlesztése. A vezetők eredményességét nem a saját, hanem a csapatuk teljesítményén mérjük le. Így a kiváló csapatok másik kulcsa a kiváló vezetők fejlesztése.

A szervezet szintjén pedig elsősorban már RENDSZEREK és FOLYAMATOK bevezetésével, fejlesztésével és összehangolásával dolgozunk. Képzeljük el, mennyivel könnyebb dolgunk van ezzel ott, ahol már kiváló vezetők vezetnek remek csapatokat, amelyek eredményes egyénekből állnak. Mindig így csináljuk?
Nem. Az élet sokféle szituációt teremt, időnként eltérünk ettől. De ez legyen a szakmai alapmegközelítésünk, törekedjünk erre a sorrendre!