Vállalati CrossFit-program

Nem az aranyérem a cél, de útba esik…

Az elmúlt időszak rengeteg olyan új és váratlan kihívással szembesítette a szervezeteket – és valljuk be, minket, az egyéneket is –, amelyekre nehéz vagy szinte lehetetlen lett volna előre felkészülni. Váratlan volt, és nem volt választásunk, hogy felvesszük-e a kesztyűt. Kicsit olyan érzésünk lehetett, mint amikor egy jól felkészült futó (aki eddig szépen haladt az 5 km-es távtól egyre feljebb, a félmaraton és a terepfutás felé egyre ügyesebben) hirtelen egy CrossFit-versenyen találja magát. Itt egy súlyzós kihívás. Itt egy technikai akadály. Itt futni kell, ez megy… Jaj, itt egy olyan ergométer, amiről még nem is hallottam… ezzel mit fogok kezdeni?

Ha már ott van a rendezvényen a futónk, persze próbál jól teljesíteni, de a korábbi kondicionálása nem arra készítette fel, hogy erő- vagy erő-állóképesség kihívásokban méresse meg magát. Ő kiváló volt futásban, méghozzá annak több formájában. És ez rendben is volt. Eddig.

Talán a szervezetek is hasonló dolgot éltek meg az elmúlt években. A megszokottnak mondható munkamenet (piaci kihívások persze eddig is voltak) felborult, és a környezet olyan nagyobb volumenű változásokat és új elvárásokat támasztott feléjük, amelyekre nehéz volt ügyesen reagálni. Persze kihozta belőlünk a legjobbat, és megtettük, amit tudtunk – de vajon mi mindenre lettünk volna képesek, ha nemcsak futásra készülünk, hanem beillesztettünk volna egy kis súlyzós edzést is az elmúlt években?

Azt látjuk, hogy a disztruptív változás korában a legyőzhetetlen szervezetek fejlesztéséhez és építéséhez olyan megközelítésre van szükség, amely a legnagyobb valószínűséggel készít fel minket a nem várt kihívások kezelésére. Olyan fejlesztési folyamatra, mint egy jól felépített CrossFit-program a sportban.

Hívjuk is ezentúl Vállalati CrossFit-programnak!

A cél: olyan szervezeti kultúra fejlesztése, amely

  • képes adaptívan reagálni a megváltozott körülményekre (RUGALMASSÁG);
  • kellő megvalósítási képességgel és a célok eléréséhez szükséges rendszerekkel bír (ÁLLÓKÉPESSÉG),; emellett
  • tudatosan épít az erősségekre, és olyan kompetenciák fejlesztésére fókuszál, amelyek segítik a jövőállóságot (ERŐ).

Mindezt egy jól felépített program mentén valósítjuk meg, amely a szűkös erőforrások ellenére tartós és valódi eredményeket hoz. Mert ugye fektessünk olyasmibe, amibe érdemes… és ha már elkezdjük, csináljuk rendesen.

Azt látjuk, hogy sok pénzt lehet elégetni nem igazán célravezető / eredménytelen edzésprogramokkal. Tudatos felépítés nélkül nehezen adnak olyan szervezeti koherenciát, amely segít a komplex kihívások kezelésében.

Most röviden tekintsük át, hogyan épül fel, és mit adhat nekünk egy Vállalati CrossFit-csomag. Bízom benne, hogy a párhuzam nyilvánvaló lesz.


1.Mint egy jó edzőteremben, először felmérjük, hogy milyen a szervezet jelenlegi állapota, és melyek azok a területek, amelyek a legnagyobb valószínűséggel hatással lesznek a stratégiai célok megvalósítására, ha rájuk fókuszálunk. (Tudatosság- és képzésfejlesztési ROI – pipa!)

Eszköz: xQ-felmérés és vezetői workshop

Eredmény: Tudatosság, fókusz és elkötelezett felső vezetői csapat, akik objektíven is látják, hogy mivel van feladat, és elöl járnak a fejlesztésben.


2.A felmérés után azt az edzéselméleti szabályt követjük, hogy az erőfejlesztést meg kell hogy előzze a keringési rendszer (a szervezeti kultúra) vagy az állóképesség fejlesztése, hisz ez biztosítja majd a tartós és valóban eredményes növekedést és a befektetett munka megtérülését.

Eszköz: a 7 szokás program blended implementációja a szervezet egészébe, hogy az eredményesség alapelveire építve kialakuljon a szervezeti kultúra és a közös nyelv.

Eredmény: közös nyelv, eredményes egyének, olajozott együttműködés (nyer-nyer mentalitás, szinergia).


3.Elkezdődik a célirányos (erő)fejlesztés, a szervezet szereplőinek (vezetők, egyének) támogatása a kihívásaikban (célirányosan fejlesztünk gondolkodásmódot és kompetenciát):

Eszközök: az All Access Pass® segítségével a tudástárunkból felépített, vállalati igényekre szabott programok.

Eredmény: például vezetői igényekre szabott programok segítségével jól működő és közös vezetési eszköztár. Közös tervezési rendszer, meetingkultúra stb.


A programok kiépítésénél és megvalósításánál Implementation Strategist (személyi edző) kollégáink segítik az ügyfeleinket azért, hogy a kihívásaiknak (Job To Be Done) legmegfelelőbb programokat állítsák össze a fejlesztési folyamatok során. Ők és a tanácsadóink az ügyfelekkel való közös munka eredményeként látják, hogy a szervezet vagy az adott csapat honnan hová szeretne eljutni, így ennek a szakértői teamnek, világszínvonalú edzésprogramok és a leginnovatívabb viselkedésváltozást támogató platformnak köszönhetően képesek vagyunk felkészíteni a partnereinket a kihívásaik kezelésére.

Azt tapasztaljuk, hogy stratégiai partnerként a fejlesztéseink ilyen szintű felépítettsége valóban úgy hat a szervezetekre, mint egy jó CrossFit-program a sportolókra. Felkészíti őket, hogy kiegyensúlyozottak maradjanak, ha új akadállyal néznek szembe, és magabiztosságot is ad, hiszen a megfelelő a technikát, eszköztárat is elsajátították. Mind tudjuk, hogy a technika önmagában nem sokat ér. A partnereinkkel való közös munka során ezért különös figyelmet fordítunk arra, hogy a technika bemutatása előtt közösen kialakítsuk azt a paradigmát (szemléletmódot), amely segít a csapatoknak másként tekinteni a jövőre és az ebben elfoglalt saját szerepükre, illetve elkötelezi őket a technika alkalmazása felé is.

Úgy gondoljuk, hogy ez a fajta tudatosság fogja segíteni az ügyfeleinket abban, hogy sikeresen elérjék a számukra legfontosabb célokat.

Ezzel a megközelítéssel nem kevesebbet akarunk elérni, mint azt, hogy a magyar tanácsadói piacon működő legmegbízhatóbb stratégiai partnerként olyan támaszai legyünk az ügyfeleinknek a kollektív viselkedésváltozásban és eredményességfejlesztésben, amire mindannyian büszkék lehetünk. Mert szeretjük a sikersztorikat – és azt, amikor egy partnerünk szép eredményeket ér el a saját CrossFit-versenyén.