Online tanulni nem jobb, vagy rosszabb, mint egy tantermi csoportban, de mindenképpen más. Mindegy, hogy a céged által elvárt és szervezett vagy saját ötlettől vezérelt témákat tanulsz, nem számít az sem, hogy „live online” – azaz másokkal csoportban, valós időben történik az online tanulásod Skype, Zoom vagy egyéb platformokon, vagy „ondemand” – azaz előre elkészített, tetszőleg időpontban elvégezhető interaktív kurzusokat használsz, a következő tippek a segítségedre lesznek abban, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle.

1. Legyen egy terved, és tartsd magad hozzá!

Lehet, hogy a céged L&D részlege jól megtervezett és menedzselt online learning folyamatokat biztosít számodra. Ezesetben ezzel a ponttal kevesebb feladatod van, mintha mindent te találsz ki. Akárhogy is, fontos, hogy:

  • Tudd, hogy mi a tanulásod végcélja. Hová szeretnél eljutni. Milyen gondolkodásmódot, tudást, készségeket szeretnél elsajátítani és mire fogod mindezt használni.
  • Tervezd meg a folyamatot. Mi a végső határidő? Milyen sűrűn szükséges foglalkoznom az anyaggal? Alkalmanként mennyi időt vesz majd igénybe?
  • Keress egy fix, előre tervezett idősávot a tanulásnak. Ez lehet minden reggel egy félóra, még a munka előtt. Vagy szenteld ennek a péntek délutánjaidat. Ha a véletlenre bízod, könnyen elmaradnak alkalmak, majd az egész folyamat elsikkad. Ha dedikált helye van a naptáradban, valószínűbb, hogy megcsinálod.
  • Használj egy check listet, gant chartot vagy eredményjelzőt, amin nyomon követheted a haladásodat.

2. Teremts nyugodt körülményeket!

Ha a cég, vagy pláne, ha egy szálloda tréningtermében veszünk részt egy programon, a szervezők és a tréner gondoskodnak arról, hogy ne zavarja semmi a közös munkát. Otthon ezért neked kell tenned. Ma nem is olyan egyszerű feladat ez, ha a párod is otthonról dolgozik és a gyerekeid is digitális iskolába „járnak”.

Lehet, hogy minden szoba foglaltnak bizonyul – ilyenkor szükséged lesz a kreatívabb énedre. Vedd számba az elsőre furcsának tűnő lehetőségeket is: a konyha, a gardrób, egy szélesebb folyosó is szóba jöhet, éppúgy, mint az erkély vagy a terasz, pláne a jó idő megérkeztével. Én már kocsiban is végeztem el online modult, ha épp ott volt nyugalom.
Szintén segíthet az elmélyülésben, ha jó minőségű headsetet használsz, ami kiszűri a környezeti zajokat, mind a hangszóród, mind a mikrofonod kapcsán. Triviális, de jó internetre is szükséged lesz.


3. A multitasking egy illúzió – válaszd el a tanulást a többi feladatodtól!

A multitasking egy igen népszerű elképzelés manapság. Nagy kár, hogy a valóságban nem létezik. Tudományos tény, hogy az emberi agy egyszerre csak egy dologra tud mélyen, koncentráltan figyelni. Amikor több tevékenységet végzünk, vagy több dologra figyelünk „egyszerre”, valójában az történik, hogy a több dolog között UGRÁL a figyelmünk, és minden ugrásnál fókuszt, időt és energiát veszítünk. Nehéz lesz egy szakmai anyagot, vagy egy új készséget mélyen elsajátítanod, ha közben dolgozni is próbálsz a gépeden, vagy épp gyereket nevelsz.

Ha online tanulsz, kezdd azzal, hogy becsukod az összes többi ablakot és alkalmazást a gépeden, különösen azokat, amelyeken üzeneteket kaphatsz.


4. Végezd el a feladatokat is!

Különösen az „ondemand” modulok feldolgozásakor csábító csak a videó anyagokat megnézni és az írott szövegeket elolvasni, a több időt igénylő gyakorlati feladatokat pedig elegánsan átugrani. Általában ez a biztosítéka annak, hogy minden új tudás hamar elillanjon. Pusztán befogadó üzemmódban sokkal kevesebb marad meg bennünk, mintha aktívan cselekszünk tanulás közben.


5. Próbáld ki a tanultakat a gyakorlatban minél előbb!

A pusztán elméleti ismereteknek önmagában nem sok értelme van. Stephen R. Covey szerint a „tudni, de nem tenni”, valójában „nem tudnit” jelent.
Minden modul elvégzése után keress alkalmat arra, hogy mielőbb kipróbálhasd az új tudást vagy technikát. Ahogy múlik az idő, úgy csökken az esélyed arra, hogy valaha használni fogod, amit tanultál.


6. Emeld ki a lényeget!

Jó, ha van egy jegyzetfüzeted, vagy egy fájlod a gépen, ahová a legfontosabb gondolatokat, tippeket, legjobb gyakorlatokat lejegyzed. Különösen hosszabb folyamatok esetén sokat segít, hogy nem szükséges az eredeti online helyen keresgélned ezeket. Plusz a jegyzetelés is segít az új tudás rögzítésében (a tudomány szerint a kézírás ebben többet ad, mint a gépelés).


7. Szerezz egy tanulópárt, vagy alakítsatok kis csoportokat!

Ha nem egyedül tanulsz, hanem (online) társas módon teszed ezt, azzal nagy mértékben megnöveled a tanulásod eredményességét.
Egyrészt kölcsönösen „számonkérhetitek” egymáson a haladást. Sokan lényegesen valószínűbben tesznek meg valamit, ha azt valaki más kéri számon rajtuk, mintha saját maguk.
Másrészt sokat tanulhattok egymástól. A téma átbeszélése új nézőpontokat nyithat meg számodra, kiegészíthetitek egymás felfedezéseit, megoszthatjátok gyakorlati tapasztalataitokat. Így egymás coachává, mentorává válhattok a közös folyamatban.

+1. Keress saját utakat is!

Az előző pontok főként a tudatos és nagyobb elmélyülést kívánó tanulásról szóltak. Emellett azonban kereshetsz egyszerűen téged érdeklő témákat a Wikipédián, érdekes előadásokat, TED videókat, podcasteket, dokumentumfilmeket, interjúkat számodra fontos emberekkel. A lehetőségek ma korlátlanok. Olyannyira, hogy ebben akár túlzásba is lehet esni. Heti 1-2 erre szánt óra viszont kitágíthatja a világodat. Ráadásul ezesetben nem szükséges mindent félredobnod a tanulás érdekében. Akár főzés, séta, vagy otthoni sport közben is nézhetsz vagy hallgathatsz ilyen anyagokat.

Még több ilyen tartalmat találsz még: