Amikor zavaros idők jönnek, nehéz terepre érkezünk a munkánkban és általában az életünkben egyaránt, vezetőként nagyon fontos szerepet töltünk be. Ilyenkor még fontosabb, hogy mit teszünk, milyen mintát mutatunk, mint átlagos körülmények között.

Mutatunk 5 gyors tippet, amelyek segítenek átvezetni a csapatodat a nehéz hegyi terepen.

1. Maradj a befolyásolási körödben, és segíts a csapatodnak is ebben!

Ilyenkor különösen sok olyan tényező vesz bennünket körül, amelyek ugyan hatással vannak az életünkre, mi mégsem tudunk rájuk közvetlenül hatni.

Ha állandóan ezekre fókuszálunk (percenként olvassuk a legfrissebb rossz híreket, aggódunk a megváltoztathatatlanon, panaszkodunk a helyzet miatt), azzal biztosan nem jutunk előrébb.

Egyrészt egyre rosszabbul fogjuk érezni magunkat, másrészt fókuszt és energiát szívunk el azoktól a dolgoktól, amit viszont MEGTEHETNÉNK a helyzetünk javítása érdekében.

A befolyásolási kör modellről bővebben tanulhatsz ebben a videóban:

https://franklincovey.hu/befolyasolasi-kor/


Kommunikálj!

2. Kommunikálj, kommunikálj, kommunikálj!

Nehéz terepen az a természetes reakciónk, hogy kevesebbet kommunikálunk, mert mi magunk is bizonytalanná válunk és sok mindenre nincs válaszunk. Így ez történik:

  • A csapatunk is egyre bizonytalanabbá válik és ez elkezd érződni a morálon is.
  • Megszűnik a közös irány és így az emberek vagy nem mennek semerre, vagy mindenki más irányba indul el.
  • Az információhiány pletykát és álhíreket szül.

Ezért azt javasoljuk, hogy ilyenkor kommunikálj többet, mint egyébként szoktál. Ez jelenthet gyakoribb, hosszabb, vagy több csatornán zajló kommunikációt egyaránt.
Még akkor is ezt tedd, ha nem vagy minden válasz birtokában, vagy aznap épp nem tudsz jó hírekkel szolgálni. A „nézz szembe a valósággal” alapelv szerint a te feladatod nem az, hogy krízishelyzetben is úgy tégy, mintha minden szuper lenne. De a valóságot kommunikáld. Ha nem teszed, annak egy rosszabb verziója kering majd pletykaként. Az persze még jobb, ha jó híreket, előremutató példákat, jövőbeli terveket is megosztasz a csapattal. Keresd meg a pozitív üzeneteket is, mindig lehet ilyet is találni.


Tápláld a csapatszellemet

3. Tápláld a csapatszellemet!

Valószínűleg máshogy működtök most, mint korábban. A legtöbben otthonról dolgoznak, de akik nem, azoknak is kevesebb emberi kontaktus jut, mint máskor. Ebben a helyzetben könnyebb elszigetelődni. A csapatmunkát, a közösségi érzést nem triviális így fenntartani, sőt igazi kihívást jelent! Gondold végig, mit tehetsz!
Ne maradjanak el a csapatmegbeszéléseitek. Ha virtuálisan tartjátok őket, kapcsoljátok be a kamerákat legalább egy időre, hogy lássátok is egymást! Így több érzelem lehet jelen. Hagyj időt a „small talkra” is. Tartsatok sűrűbben meetinget! Kávézzatok együtt virtuálisan reggelente – lehet ez egy közös napindító rutin. Tanuljatok együtt péntek délután online! Alakítsatok ki új szertartásokat! Azok az ötletek lesznek a legjobbak, amiket a csapattal együtt találtok ki.


Nyugalom szigete

4. Legyél a nyugalom szigete!

Zavaros időkben sokakon erőt vesz a szorongás. A stressz szint megnő és kevesen tudják ezt jól kezelni. Vezetőként mutass ebben példát! A viselkedésed így mások számára nem további stressz faktor lesz, hanem segíthet a nyugodt légkör megteremtésében. Sőt, a csapattal közösen tanulhattok, bevezethettek olyan technikákat, amelyek fontosak a kiegyensúlyozottság megtartásához:

  • Ismerjetek meg légzéstechnikákat és egyéb relaxációs módszereket!
  • Foglalkozzatok meditációval!
  • Fókuszáljatok egyszerre egy feladatra, a többi „gondot” tegyétek félre későbbre!
  • Mozogjatok együtt virtuálisan minden meeting elején!
  • Nevessetek  – minden nap hozzon be valaki egy jó viccet, vagy egy humoros videót!

Kreativitás ideje

5. Keressetek új lehetőségeket MOST!

Amikor minden felbolydul, megváltozik és összekuszálódik – az egy kiváló pillanat az innovációra! Fellazult viszonyok között sokkal könnyebb teljesen új irányokat találni és azokon elindulni, mint bemerevedett körülmények fogságában, amikor minden egy megszokott vágányon halad.
Bármilyen furcsa, ez a kreativitás terepe! Most érdemes kitekinteni, együtt gondolkodni, új utakat keresni. Akik ezt megteszik, nagy lépéselőnybe kerülnek azokkal szemben, akik bezárkóznak, vagy csak a tűzoltásnak szentelik figyelmüket.

Még több ilyen tartalmat találsz még: