„Lenyűgöz, hogy amikor valamit mélységében kezdünk el vizsgálni, akkor olyan igazságokat tárunk fel, amik szembemennek automatikus előfeltevéseinkkel.”


– mondja Jiri Novotny produktivitásiszoftver-tervező.

Igaza van. Észrevettük már, hogy hallgatással jobb beszélgetőpartnerré válunk, vagy hogy a félelmünk elfogadása igazából bátrabbá tesz minket?

Íme három hasonlóan érdekes (és meglepően hatékony) tipp a produktivitásunk növelésére:

1.  Dolgozzunk kevesebbet!

Novotny egyik legjobb tippje a következő: „ha kevesebbet dolgozunk, akkor több mindennel készülünk el”. Nem, nem arra gondol, hogy legyünk lusták. Sokkal inkább arra, hogy ha egyszerre csak 60-120 percnyi feladatmennyiséget végzünk el, akkor hatékonyabban és nagyobb figyelemmel tudunk dolgozni, mint ha egész álló nap szünet nélkül robotolnánk.

„Amikor nehéz belekezdeni a feladatainkba, és csak halogatunk, akkor a munka befejezésére adott időkeret motivál minket arra, hogy felrázzuk magunkat a tétlenségből, és megérezzük az eustressz (pozitív stressz, izgatottság) hatását.”

Henry Cloud, Ph.D. pszichológus és író hozzáteszi:

„az időlimitnek hasonló hatása van, mint a költségkeretnek – hiszen mind a kettő hatékonyságra késztet minket.”


2.  Írjunk hozzá a feladatlistánkhoz még 10 dolgot!

Micsoda? Nem vagyunk már így is épp eléggé túlterheltek? És mi a helyzet azzal, hogy kevesebbet dolgozzunk azért, hogy több mindennel készüljünk el (lásd 1. pont)? Ez nem ellentmondásos egy kicsit?

Nos, nem igazán. Az időgazdálkodási tanácsadó, Craig Jarrow azt javasolja, hogy adjuk hozzá a teendőinkhez minden nap az alábbi 10 dolgot! Az elvégzésük nem kerül sok időbe, de általuk minden más könnyebbé válik:

  • Mozogjunk (ne hagyjuk ki az edzést elfoglaltabb napokon sem)!
  • Tervezzük meg a napunkat korán reggel öt percben!
  • Készüljünk fel a találkozóinkra!
  • Olvassunk el 20 oldalt minden nap (hogy az agyunk is karban legyen tartva)!
  • Szánjunk időt a hobbinkra (a nem munkához kötődő szenvedélyünk energiát ad)!
  • Írjunk naplót (kitisztítja a fejünket, rendezi az ötleteinket)!
  • Segítsünk másoknak (javítja a hangulatunkat)!
  • Találkozzunk személyesen valakivel (avagy kapcsolatépítés az e-mailen túl)!
  • Tanuljunk meg egy új készséget (így naprakészek maradunk)!
  • Tartsunk szünetet (még egy ötperces séta is fel tud frissíteni)!

3.  Ha halogatáson kapjuk magunkat, akkor halogassunk!

Amikor van egy nagyon fontos elvégzendő feladatunk (például egy mérges ügyfél felhívása), ami bár nyomaszt minket, mégsem akarunk nekiállni, akkor fogadjuk meg az iDoneThis társfejlesztő Walter Chen tanácsát: engedjünk a halogatás kísértésének!

Chen nem a munka helyetti sorozatnéző maratonra vagy az online játékra gondol, hanem az úgynevezett szándékos halogatásra. A feladatlistánk tetejéről toljuk odébb azt a feladatot, amit nagyon nehéz elkezdenünk, és írjunk elé két másik, nem sürgős, de valóban ijesztő feladatot, például „megtanulni kínaiul” vagy „átalakítani a folyamatábrát”.

Eddig az volt a legfontosabb feladatunk, hogy felhívjuk az ügyfelünket, de ezt nem akartuk megtenni. Azonban így, hogy ez már a 3. lett a listánkon, sokkal vonzóbb feladatnak tűnik a másik két nehezebb feladathoz viszonyítva. Azokat átugorva könnyebb nekiállnunk a problémás ügyfélhívásnak. Ahogyan gyermekkorban is szerettünk a szülőktől kapott feladatoknak ellenállni, úgy most is jó érzéssel fog eltölteni minket az, ha lázadásképpen nem az első kettő feladatunkat végezzük el, hanem a harmadikat. Ezt a lázadó energiát használjuk fel arra, hogy a korábban ijesztőnek tűnő feladatot el tudjuk végezni. Chen elismeri, hogy a szándékos halogatás arra épül, hogy becsapjuk önmagunkat: De mivel tudjuk, hogy a halogatás is egyfajta önbecsapás, érdemes a fenti trükköt használnunk, hogy legalább jófajta módon tévesszük meg önmagunkat.© FranklinCovey, Minden jog fenntartva. Építőkockákban közzétett tartalom.


További információért, keress minket az office@franklincovey.hu e-mail címen!

Több ilyet olvasnál? Ajánlanád? Szeretnél értesülni a legfrissebb cikkeinkről? Keresd az Építőkockákat az alábbi linken!