5. döntés: Töltődj fel – ne égj ki!

A kimerültség-szindróma

A modern életvitel – folyamatos stressz, rossz étrend, valamint a testmozgás és az alvás hiánya – olyan együtteshez vezetnek, amelyet a tudósok kimerültség-szindrómának hívnak – ez más néven a kiégés. Átvergődünk a napon, folyamatosan halogatva az agyunk és testünk feltöltődésére szánt időt. Ezzel ellentétben a kivételesen eredményes emberek folyamatosan megújulnak.

Ahhoz, hogy következetesen meg tudjuk valósítani kiemelkedő céljainkat és a hozzájuk vezető napi döntéseket, fenntartható energiára van szükségünk: egy gondosan karbantartott, jól működő testre, amely bőséges oxigénnel és glükózzal látja el az agyat.

A fizikai és mentális energia 5 forrása

Az 5 energiaforrás már külön-külön is nagy erővel bír. Ha foglalkozunk valamelyikkel, azonnal érethezhetjük a jótékony hatást. A valódi erő azonban abból fakad, ha rendszeresen befektetünk mind az ötbe.

Ha egészséges összetételben végezzük a mozgást, étkezést, alvást, stresszkezelést és kapcsolódást, önmagunkat erősítjük mint teljes embert.

 

Fektessünk bele a fizikai és mentális energia 5 forrásába!

Mozgás:

Ez nem pusztán a sportról szól. A testünknek mozgásra van szüksége. A nap folyamán ezért rendszeresen szünetet szükséges tartanunk, amikor megmozgatjuk magunkat. Legalább 90 percenként álljunk fel a székünkből, és járjunk egyet – még ha csak a kávégépig is megyünk!

Étkezés:

Az autónk benzintankjába sem töltünk koszt – így a testünket sem kellene szeméttel táplálnunk. Ha a testünket a nap folyamán rendszeres időközönként és a megfelelő mértékben teljes értékű, természetes táplálékkal látjuk el, akkor az agyunk megbízhatóan kapja majd a glükózt és más tápanyagokat, amelyek segítenek a legjobbat nyújtani.

Alvás:

Egy jó éjszakai alvás nemcsak élvezetes, hanem kulcsfontosságú a kivételes teljesítményhez. Egy kísérletben azok, akik 17-19 órán át nem aludtak, ugyanúgy teljesítettek, mintha 0,05%-os lett volna a véralkoholszintjük. Ha tehát kialvatlanul megyünk munkába, az eredmény olyan lesz, mint ha részegen mennénk.

Stresszkezelés:

Ha megtanuljuk kiiktatni az agyunk stresszválaszait, és egy higgadtabb, nyugodtabb állapotból kezeljük az ingereket, az drámai hatással lesz a teljesítményünkre. A pihenési stratégiák erősen egyénfüggőek, és a megfelelő stratégia néha az, hogy csökkentjük a munkaterhelést, vagy akár hosszú időre szabadságra megyünk. A pihenés és relaxálás azonban akár olyan egyszerű is lehet, mint egy 15 perces szünet, amely alatt valahol máshol vagyunk.

Kapcsolatok:

Ha időt fordítunk az érdemi kapcsolataink építésére és ápolására, azzal tápláljuk az agyunkat. A kapcsolatokra talán nem gondolunk úgy, mint a mentális energia forrására – pedig erről van szó! Az agyunk nemcsak a mozgásra, hanem a kapcsolatokra is huzalozva van: társas szerv.

Quote PNG

Nem élhetünk meg a múlt hónap táplálékából – éppúgy, ahogyan nem meríthetünk erőt a tavalyi célokból. A folyamatos energia a folyamatos megújulásból fakad.

— Leigh Stevens

Ingyenes útmutató

7 tipp a profi időmenedzsmenthez

Szakemberként fontos, hogy a lehető legtöbb időt a hosszú távú céljaink elérésével töltsük. Az útmutató ebben segít.

Ingyenes útmutató

Alkalmazkodjunk a változáshoz: 5 coachingkérdés önmagunkhoz

A vezető azon képessége, hogy alkalmazkodni tudjon az új és változó helyzetekhez, jelentős hatással van arra, hogy mennyire képes önmagát, csapatát és szervezetét a változásokon keresztül vezetni.

5 döntés a kivételes teljesítményért
01

Válaszd el a fontos dolgokat a sürgős, ám nem fontos dolgoktól, és növeld az azonnali megtérülés (Return on the Moment, ROM) arányát még az ingeráradat közepette is!

02

Határozd meg és priorizáld a szerepeidet a kivételes teljesítmény szempontjából, hogy elérhesd legfontosabb céljaidat!

03

Tippek és eszközök segítségével ütemezd a prioritásaidat (ahelyett, hogy az ütemtervedet priorizálnád), és valósítsd meg könnyedén legfontosabb lehetőségeidet!

04

Fordítsd a technológiát a magad javára (ahelyett, hogy hagynád, hogy ellened dolgozzon), és csinálj belőle produktivitás-hajtóművet!

05

Növeld energiaszintedet, hogy tisztán gondolkodhass, jó döntéseket hozhass, és minden nap végén eredményesnek érezhesd magad!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!
Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent

Hoppá! Az űrlap nem található.