1. döntés: Válaszd a fontosat – ne a sürgős irányítson!

Eredményesen használod az agyadat?

Tudásalapú világunkban, ahol azért fizetnek minket, hogy gondolkodjunk, alkossunk és újítsunk, az értékteremtés elsődleges eszköze az agyunk. Az agynak két alapvető része van: a reaktív agy és a gondolkodó agy.

A reaktív agy

Az agyunknak ez a része az, ahol a szokásaink és rutinjaink tárolódnak. Ez értékes, mert lehetővé teszi számunkra, hogy úgy éljük az életünket, hogy ne kelljen állandóan ugyanazokról a dolgokról újra és újra döntéseket hoznunk. A reaktív agy nélkül minden alkalommal, amikor ugyanabba a közértbe megyünk, az autónk GPS-ét kellene használnunk; minden alkalommal, amikor bejelentkezünk az e-mail fiókunkba, meg kellene keresnünk a jelszavunkat; vagy mindennap, amikor felébredünk, újra fel kellene építenünk a reggeli rutinunkat.

A gondolkodó agy

Az agyunknak ez a része az, ahol tudatos döntéseket hozunk. Az agyunk ezen részének használatáért kapunk fizetést – problémamegoldás, innováció és döntések meghozatala arról, hogy hova fektessük az időnket. Akkor teremtünk hozzáadott értéket, amikor szándékosan döntünk (a gondolkodó agy), ahelyett, hogy egyszerűen csak azt csinálnánk, amit mindig is csináltunk (a reaktív agy). A reaktív agy az, ahová a jól működő döntéseinket áthelyezzük, hogy a jövőben automatikussá tegyük őket.

Az idegtudomány azt mondja, hogy gyakorlással valóban át tudjuk programozni az agyunkat, hogy átgondoltabbak és megfontoltabbak legyünk a választásainkban. Ezek a megfontolt döntések határozzák meg életünk minőségét, örömét és boldogságát.

Két tényező alapján hozunk döntéseket a tevékenységeinkről:

  • Fontosság (mekkora értéket teremtünk vele)
  • Sürgősség (mikorra szükséges megtennünk)

A reaktív agy a sürgősséget választja a fontosság helyett, mert ki akarja iktatni a sürgető, zajos problémát. A gondolkodó agy a fontosságot választja, mert a bőségesen megtérülő eredményeket keresi.

A FranklinCovey időmátrixa

Az időmátrix olyan eszköz, amellyel minden tevékenységet a gondolkodó agyunk segítségével osztályozhatunk, a fontos – de nem sürgős – dolgokra (a kivételes teljesítmény II. negyedére) helyezve a hangsúlyt. Minél több időt tudunk a II. negyedben tölteni, annál kevesebbet foglalkozunk más emberek sürgős ügyeivel.

A 2. negyedbe való belépés kulcsa az, hogy a reaktív agyunkat megállítsuk addig, amíg tisztázzuk, hogy mivel állunk szemben, majd eldöntjük, megéri-e belefektetni az időnket és az energiánkat (ez az „Állj meg! Tisztázd! Dönts!” folyamat). Ez az a döntési pont, amikor tudatosan meghatározzuk, hogy valami mennyire fontos – mielőtt még eldöntenénk, hogy cselekszünk-e, vagy sem.

Quote PNG

Ha nem kötelezzük el magunkat tudatosan a fontos mellett, azzal tudattalanul elkötelezzük magunkat a nem fontos mellett.

— Dr. Stephen R. Covey

Ingyenes útmutató

7 tipp a profi időmenedzsmenthez

Szakemberként fontos, hogy a lehető legtöbb időt a hosszú távú céljaink elérésével töltsük. Az útmutató ebben segít.

Ingyenes útmutató

Alkalmazkodjunk a változáshoz: 5 coachingkérdés önmagunkhoz

A vezető azon képessége, hogy alkalmazkodni tudjon az új és változó helyzetekhez, jelentős hatással van arra, hogy mennyire képes önmagát, csapatát és szervezetét a változásokon keresztül vezetni.

5 döntés a kivételes teljesítményért

01

Válaszd el a fontos dolgokat a sürgős, ám nem fontos dolgoktól, és növeld az azonnali megtérülés (Return on the Moment, ROM) arányát még az ingeráradat közepette is!

02

Határozd meg és priorizáld a szerepeidet a kivételes teljesítmény szempontjából, hogy elérhesd legfontosabb céljaidat!

03

Tippek és eszközök segítségével ütemezd a prioritásaidat (ahelyett, hogy az ütemtervedet priorizálnád), és valósítsd meg könnyedén legfontosabb lehetőségeidet!

04

Fordítsd a technológiát a magad javára (ahelyett, hogy hagynád, hogy ellened dolgozzon), és csinálj belőle produktivitás-hajtóművet!

05

Növeld energiaszintedet, hogy tisztán gondolkodhass, jó döntéseket hozhass, és minden nap végén eredményesnek érezhesd magad!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!

Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent