2020. október 29, By Pintér Timi

Tudd előre, hová akarsz eljutni és vázolj fel egy saját, illetve egy csapat jövőképet!

Vezetői tippek

Alkoss jövőképet!

Fogalmaztál már meg olyan ösztönző jövőképet, amelynek hatására az embereid önként, saját döntésükből nyújtják a legjobbat?

A jövőképalkotás azt jelenti, hogy meghatározzuk, hová akar eljutni a csapatunk, és hogyan fogjuk megtenni mindezt. Gyakran előfordul, hogy a vezető egy nagyszabású terv bejelentése után hátradől, mert azt feltételezi, hogy a jövőkép csak úgy magától meg fog valósulni. Az igazság az, hogy sok ilyen merész stratégia nem is éri el a megvalósítási fázist, mert a csapattagok nem értik, nem ösztönzi őket, vagy csak legyintenek rá mint újabb futó ötletre.

Amikor megalkotod és megosztod másokkal a jövőképedet, tartsd szem előtt a következő jól bevált gyakorlatokat:

Hangold az üzenetedet az adott szervezeti kultúrához!

  • Olyan jövőképet alkoss, amely elérhető!
  • Pontosan fogalmazd meg a jövőképet, és ismételd el minden adandó alkalommal!
  • Nevezz ki nagyköveteket!

Még soha nem fordult elő, hogy egy vezető túl sokat beszélt volna egy ösztönző jövőképről. Az egyébként értékes projektek és kezdeményezések jellemzően azért nem sikerülnek, mert a vezetőség, tévesen, úgy gondolja, hogy megfelelően kommunikálta azt a csapat és a szervezet felé. Más esetekben a vezetők saját maguk veszítik el az érdeklődésüket.


A KÁOSZTÓL A SIKERIG: ALKOSS JÖVŐKÉPET!

Vázolj fel egy csapatjövőképet az alábbi kérdések megválaszolásával:

Hogyan járulhat hozzá a csapatunk a szervezet küldetéséhez és jövőképéhez?

Ha a csapatunk egyetlen kiemelkedő hozzájárulást tudna tenni az elkövetkező egy-öt év során, mi lenne az?

  • Szánj egy percet arra, hogy emlékezetedbe idézz egy ösztönző jövőképet, amely nagy hatással volt rád! Mitől volt ez a jövőkép számodra motiváló, magával ragadó?

A jövőképalkotás során ne csak a „miért”-et és a „mi”-t fogalmazd meg pontosan, hanem a „hogyan”-t is! Jó eséllyel ez az utóbbi lesz a siker kulcsa.


Tudd előre, hová akarsz eljutni!

Az, hogy tudjuk előre, hová akarunk eljutni, azt jelenti, hogy minden tevékenységünknek világosan látható kimenetele van. Azt is jelenti, hogy meghatározzuk az életünk célját. Ezzel biztosítjuk azt, hogy amikor elkezdjük megmászni a siker létráját, az a megfelelő falhoz legyen támasztva.

Nagyon könnyű elveszni a hétköznapok sürgés-forgásában. Úgy is lehetünk elfoglaltak – nagyon elfoglaltak -, hogy közben nem vagyunk eredményesek. Gyakran azon vesszük észre magunkat, hogy üres győzelmeket aratunk, hogy a sikereinket olyan dolgok rovására érjük el, amelyek – mint arra megkésve rádöbbenünk – valójában jóval értékesebbek voltak a számunkra.

Mennyire más az életünk, ha tudjuk, mi a legfontosabb számunkra, és ezt a képet szem előtt tartva mindennap úgy élünk és úgy cselekszünk, hogy az valóban számítson! Ha a létra nem a megfelelő falhoz van támasztva, akkor minden megtett lépés csak a helytelen célhoz visz minket közelebb. Akármilyen szorgalmasak és hatékonyak vagyunk, csak akkor lehetünk igazán eredményesek, ha tudjuk előre, hová akarunk eljutni.

Amikor tehát új vállalkozásba fogsz – legyen az személyes vagy munkahelyi célú -, tedd fel magadnak a kérdést: „Mi lenne az ideális kimenetel?” Ahogy haladsz előre, rendszeresen ellenőrizd a válaszodat: változott-e? szükséges lenne-e változtatni rajta? még mindig a jó úton haladsz?


A változás kezelése a vezetővel kezdődik.

Mindenkiben ott rejlik a kiválóság!

90 perces online program felvételét elérhetővé tettük.
Olyan alapvető készségeket és eszközöket ismerhetsz meg, amelyekre minden vezetőnek szüksége van, de csak kevesen kapják meg azokat!

Részletek

Mindenkiben ott rejlik a kiválóság felvétel letöltés

Az űrlap kitöltésével kérheted a felvétel linkjét.
Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, ha szívesen egyeztetnél kollégánkkal is a témáról!
Consent(Kötelező)
Consent