2020. október 30, By Pintér Timi

Vezetőként a hírnevünk lényegében nem más, mint a döntéseink összességének az eredménye. Lépj túl a megszokotton és mélyítsd el a megértésed!

Vezetői tippek

Tegyél fel olyan kérdéseket a munkatársaidnak személyiségükről és motivációikról, amelyek révén mélyebben megismerheted őket mint emberi lényeket!

Mélyítsd a megértésedet!

Tegyél fel olyan kérdéseket a munkatársaidnak, amelyek révén mélyebben megismerheted őket mint emberi lényeket!

Amikor egy tapasztalt vezető megkérte a rábízott csapatot, hogy osszanak meg magukról többet, a feladat meglepő eredményt hozott. A vezető elmondása szerint „Három éve ismerték egymást, és az egyik csapattagról azt tartották, hogy csak a pénz motiválja. Amint azonban kiderült, ennek az az oka, hogy jó szívvel ad belőle a közösségének és a nálánál kevésbé szerencséseknek.”

Kevés olyan dolog van (ha egyáltalán), ami jobban leleplezné a másokról alkotott elképzeléseinket, mint az, ha közelebbről megismerjük őket. A csapatunkban ezt például úgy tudjuk erősíteni, ha a közvetlen beosztottjainkat megkérjük, töltsenek ki egy „ismerjünk meg téged!” kérdőívet.

Lépj túl a megszokotton, és kérdezd őket az alábbi területekről:

Személyiség. Például hogy introvertáltnak vagy extrovertáltnak tartják-e magukat, és hogy ez mennyiben függ az adott helyzettől. Az igazság az, hogy nagyon kevés ember van, aki minden helyzetben introvertált vagy extrovertált, még akkor sem, ha a munkatársaik ezt feltételezik róluk.

Motiváció. Mi hajtja őket előre a munkában? Milyen területen látják vagy szeretnék látni a tevékenységük hatását? Mi a helyzet a munkán kívüli életükkel – a közéleti célokkal, hobbikkal, családdal?

Az emberek természetesen változnak, ahogyan a vágyaik és elvárásaik is, így érdemes évente egy-két alkalommal elvégezned ezt a gyakorlatot. Ne feledkezz meg a munkatársaidról, a felettesedről és az ügyfeleidről sem! Ebéd közben, szünetben vagy a meetingek végén kérdezd meg őket arról, honnan jöttek, és mi érdekli őket.

Hozz magas értékű döntéseket!

Valóban azokra a tevékenységekre szenteled az idődet, amelyek a lehető legnagyobb hatással vannak a szervezetedre és a csapatod küldetésére?

Vezetőként a hírnevünk lényegében nem más, mint a döntéseink összességének az eredménye. Voltaképpen azért fizetnek, hogy döntéseket hozzunk – ilyen egyszerű. A magas értékű döntések olyan eredményeket hoznak, amelyek nagymértékben előreviszik a szervezetet a küldetésének, jövőképének és LÉC-einek megvalósításában. Mérd föl, hogy megfelelően töltöd-e az idődet! Tedd fel magadnak a kérdést: „Elősegíti-e a küldetésünk, a jövőképünk vagy a létfontosságú céljaink megvalósítását az, amit most teszek, illetve amit következőnek tenni fogok?”

Az 5 döntés: Út a kivételes teljesítményhez c. műben a szerzők leírják, hogy a magas értékű döntések a következő elhatározásokból fakadnak:

  • A fontosat választjuk, nem a sürgős irányít – magasra tesszük a lécet, nem fogadjuk el a középszerűt.
  • A megfelelő dolgokra koncentrálunk – vezetőként így priorizálunk és osztjuk be az időnket.
  • Fenntartjuk az energiaszintünket. Azok a vezetők, akik kiégnek, nem töltődnek föl, képtelenek lesznek arra, hogy meghatározzák, meghozzák és végrehajtsák a magas értékű döntéseket.
  • A magas értékű döntéshozatalt a következő jó gyakorlatok segítik:
  • Összpontosíts! Ha a lehetőségeink tárháza végtelen, könnyen kísértésbe eshetünk, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyek nem magas értékűek.
  • Ne vágj bele egyedül! Ha úgy érzed, megakadtál, nem rendelkezel a kellő döntési jogkörrel, vagy egyszerűen csak nem tudsz választani két egyaránt vonzó, de egymást kizáró lehetőség közül, kérj segítséget.

Ne a könnyebbik utat válaszd! Vezetőként nagy a kísértés, hogy kihasználjuk az erősségeinket, a legkisebb ellenállás irányába menjünk, és könnyű győzelmeket arassunk, amelyek elismerést és sikert hoznak számunkra. Ez az út azonban csak ritkán vezet magas értékű döntésekhez.

A KÁOSZTÓL A SIKERIG: HOZZ MAGAS ÉRTÉKŰ DÖNTÉSEKET!

  • Ne feledd: a hírneved a döntéseid összessége – nem csupán a munkahelyi, hanem a magánéletedben is. Az egész életedben.
  • Használd a fönti „káosz-siker” párokat arra, hogy fölmérd, hol állsz most! Min fogsz dolgozni?
  • Tedd magasra a lécet! Magas értékű döntések ritkán fakadnak a középszerűből.

Rendszeresen kérdőjelezd meg a döntési stratégiádat, hogy észrevedd, hol javíthatsz rajta. Nem az lenne a legjobb, ha a döntési képességed hétről hétre javulna? Mit teszel azért, hogy fölmérd a korábbi döntéseid eredményeit, hogy a jövőben felülmúlhasd őket?


A változás kezelése a vezetővel kezdődik.

Mindenkiben ott rejlik a kiválóság!

90 perces online program felvételét elérhetővé tettük.
Olyan alapvető készségeket és eszközöket ismerhetsz meg, amelyekre minden vezetőnek szüksége van, de csak kevesen kapják meg azokat!

Részletek

Mindenkiben ott rejlik a kiválóság felvétel letöltés

Az űrlap kitöltésével kérheted a felvétel linkjét.
Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, ha szívesen egyeztetnél kollégánkkal is a témáról!
Consent(Kötelező)
Consent