Miért csináljuk?

A vezetői létnek túlságosan gyakori mellékhatása, hogy annak érdekében, hogy mindent észben tartsunk, agyunk folyamatosan zakatol – akkor is, amikor már azt szeretnénk, hogy abbahagyja. Az álmatlanság tökéletes receptje, ha az agyunkra támaszkodunk abban, hogy mindent megjegyezzen; akár ágyba bújás után adunk hozzá mentálisan teendőket a listánkhoz, akár hajnali 3-kor ébredünk fel valaminek a tökéletes megoldásával. Az álmatlanság pedig árthat a teljesítményünknek, ami még nehezebbé teheti az alvást: ez tehát egy ördögi kör. Egyszerű módja a körforgás megállításának, ha felkelünk az ágyból, hogy – megjelenítve a fejünkben kavargó dolgokat – agyunk pihenése érdekében mindent leírjunk.

Hogyan csináljuk?

1. Tarts kéznél tollat és papírt, de ne az ágyad mellé tedd!

Az alvásszakértők azt javasolják, hogy az ágyban kerüljük az olyan tevékenységeket, amelyek nem az alvással kapcsolatosak – különösen, ha nem alszunk jól. Ezért a legjobb, ha felkelünk, és máshol írjuk le, mi jár a fejünkben. A régimódi toll és papír használata gyors, egyszerű, és segít elkerülni az olyan késő esti zavaró tényezőket, mint az e-mail.


2. Kerüld a képernyőket és tompítsd a fényeket!

Mivel a szervezet úgy van programozva, hogy ébren maradjon, amikor világos van, a túl sok éjszakai fényhatás megnehezítheti az elalvást.


3. Írj le mindent, ami a fejedben jár, még az apróságokat is!

Amikor az elménk zakatol, még a legapróbb dolgok is ébren tarthatnak. Próbáljunk meg mindent papírra vetni, ami eszünkbe jut!


4. Ne akarj semmit megoldani másnap reggelig!

Hacsak nincs valódi vészhelyzet, minden, ami a fejünkben van, várhat holnapig. Egy kiadós alvás után sokkal felkészültebbek leszünk arra, hogy reggel megoldjuk a listán szereplő dolgokat.

A cikk az Építőkockákban jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAINK:

EREDMÉNYES MEGBESZÉLÉSEK – FranklinCovey kiválóság minikurzus


© FranklinCovey. Minden jog fenntartva.

További információért a témában, keress minket akár az office@franklincovey.hu címen!