2. döntés: Tedd magasra a lécet – ne fogadd el a középszerűt!

Jelenleg melyek az életed legfontosabb szerepei?

Az életünk a szerepeinkben valósul meg. A szerepek az emberi identitás olyan alapvető részei, hogy amikor megkérünk valakit, meséljen magáról, szinte mindig szerepet mond: „Mérnök vagyok”; „Házastárs vagyok”; „Szülő vagyok”.

Hogyan hozhatjuk egyensúlyba a szerepeinket? Azzal, ha minden egyes szerepünkre alkalmazzuk az időmátrix elveit (l. 1. döntés). Egyébként a legfontosabb szerepeinket kiszoríthatják a sürgős, de kevésbé fontos szerepek feladatai. Ilyen például, ha a munkahelyi szerepünk olyan sok energiát vesz el, hogy a családi szerepeinkre vagy önmagunk karbantartására már nem marad semmi. Ha tudatosan kezeljük szerepeinket, mindegyikben meg tudjuk teremteni az egyensúlyt.

Ehhez az egyik legeredményesebb mód az, hogy azonosítjuk a jelenleg legfontosabb néhány szerepünket, felmérjük, hogy éppen milyen szinten teljesítünk bennük, majd meghatározzuk, mit jelent a siker az egyes szerepekben. Ez keretrendszert nyújt számunkra ahhoz, hogy eldöntsük, mit szükséges tennünk nap mint nap a siker érdekében.

Hogyan lehetünk kivételesek a szerepeinkben?

A legfontosabb szerepek azonosítása után fontos, hogy ezeket hétköznapi szerepekből kivételes szerepekké” fejlesszük. Ez a váltás útmutatást nyújt, és segít jobb döntéseket hozni arról, hogy mire fókuszáljuk a figyelmünket és energiánkat minden egyes nap.

Határozzuk meg a szerep nevét úgy, hogy az tükrözze annak kivételességét!

Először is határozzuk meg, hogyan néz ki a siker az adott szerepben!

Ezután foglaljuk bele a szerep nevébe! A „marketingvezető” helyett írjuk például, hogy „az üzlet motorja”; a „fényképész” helyett azt, hogy „vizuális művész” Fontos, hogy a második változat tükrözze azt az energialöketet, amely ebből a kiterjesztett perspektívából jön.

Minden szerephez készítsünk II. negyedes nyilatkozatot!

Ezután írjunk rövid nyilatkozatot, amely magában foglalja mind a kívánt eredményeket, mind a hozzájuk vezető kulcstevékenységeket vagy -módszereket. Ez a nyilatkozat fogja irányítani a tervezési és döntési folyamatainkat, amikor a cél felé haladunk, az alábbi képlet mentén:

„[szerep neve]-ként [a kívánt eredmény]-t fogom elérni [tevékenység]-gel.”

A kivételes szerepek arra ösztönzik az agyunkat, hogy motiváljon és életünk legmélyebb céljai felé vezéreljen minket.

Quote PNG

Ha elérünk valami nehezet, az élvezetet, elégedettséget és boldogságot ad, és növeli az általános jóllétünket.

— Dr. Heidi Grant Halvorson

Ingyenes útmutató

7 tipp a profi időmenedzsmenthez

Szakemberként fontos, hogy a lehető legtöbb időt a hosszú távú céljaink elérésével töltsük. Az útmutató ebben segít.

Ingyenes útmutató

Alkalmazkodjunk a változáshoz: 5 coachingkérdés önmagunkhoz

A vezető azon képessége, hogy alkalmazkodni tudjon az új és változó helyzetekhez, jelentős hatással van arra, hogy mennyire képes önmagát, csapatát és szervezetét a változásokon keresztül vezetni.

5 döntés a kivételes teljesítményért
01

Válaszd el a fontos dolgokat a sürgős, ám nem fontos dolgoktól, és növeld az azonnali megtérülés (Return on the Moment, ROM) arányát még az ingeráradat közepette is!

02

Határozd meg és priorizáld a szerepeidet a kivételes teljesítmény szempontjából, hogy elérhesd legfontosabb céljaidat!

03

Tippek és eszközök segítségével ütemezd a prioritásaidat (ahelyett, hogy az ütemtervedet priorizálnád), és valósítsd meg könnyedén legfontosabb lehetőségeidet!

04

Fordítsd a technológiát a magad javára (ahelyett, hogy hagynád, hogy ellened dolgozzon), és csinálj belőle produktivitás-hajtóművet!

05

Növeld energiaszintedet, hogy tisztán gondolkodhass, jó döntéseket hozhass, és minden nap végén eredményesnek érezhesd magad!

Vágj bele még ma! Kérj bemutatót!
Vezetéknév(Kötelező)
Keresztnév(Kötelező)
Add meg a telefonszámod, hogy fel tudjuk venni veled a kapcsolatot!
Kérjük, hogy fejtsd ki miben tudunk segíteni neked vagy a szervezetednek!
Consent(Kötelező)
Consent

Hoppá! Az űrlap nem található.