Csapatoddal pusztán tevékenységeket végeztek vagy eredményeket is hoztok?

A tevékenység az, amit csináltok, az eredmény pedig az, ahogyan ezek a tevékenységek kihatnak a csapat céljaira.

Tervezz be egy rendszeres 10 perces röpgyűlést a csapatoddal, amelyen azzal foglalkoztok, hogyan fogjátok hozni az eredményeket!

Tedd föl a következő kérdéseket:

  • Milyen területeken fordítjuk az időnket és az erőforrásainkat a tevékenységekre, nem pedig az eredményekre?
  • Mi akadályoz minket?
  • Mit fog tenni egy-egy csapattag a jövő héten azért, hogy jobb eredményeket hozzunk?

Tűzz ki elérhető célokat!

Gyakran találkozunk olyan vezetőkkel, akik a csapat képességeit messze meghaladó célokat tűznek ki, miközben négyszemközt elismerik, hogy már azzal is elégedettek lesznek, ha a cél 75%-át teljesítik.

Az ilyesféle játszmázás jelentősen alááshatja azt a képességünket, hogy elkötelezzük a csapatot, és hozzuk az eredményeket. Mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a jó célokat könnyű elérni.

Olyan célt szükséges kitűznünk, amely kihívást jelent a csapat számára, és a legmagasabb teljesítményt hozza ki belőlük – de nem a képességeiken felül.

Más szavakkal: tűzzünk ki olyan célokat, amelyek mind méltók a csapathoz, mind elérhetők a számukra.

Ne válts robotpilótára!

Hányszor tapasztaltad már, hogy valamilyen rutinfeladat során, például munkába menet vagy mosogatás közben elvesztél a gondolataidban? Aztán valaki egyszer csak rád dudált, vagy kicsúszott a kezedből egy tányér, visszarántva téged az adott pillanatba. Hol járt az eszed?

Az agyunk, amikor csak tud, rutinüzemmódra kapcsol, hogy a beérkező ingerek ne terheljenek túl minket. A vezetők számára ez különösen hasznos lehet, például ha nagyon rövid idő alatt kell visszajelzést adnunk vagy döntést hoznunk.

Másfelől viszont azt a veszélyt rejti magában, hogy a tudattalan előítéleteink beszivárognak a döntéseinkbe, aminek eredményeként esetleg alkalmatlan jelöltet veszünk fel (míg a valóban alkalmasat elutasítjuk), ártunk egy közvetlen beosztottunk munkamoráljának vagy teljesítményének, vagy más módon vagyunk igazságtalanok, ami rossz fényben tüntet fel minket.

A helyzet kulcsa, hogy felismerjük, mikor okozhat a tudattalan előítélet jelentős kárt – és hogy megfelelő intézkedésekkel kordában tartsuk, és olyan igazságos vezetővé váljunk, akit a csapatunk és a munkatársaink joggal várnak.

Tedd föl magadnak a kérdést: „Tudatosan és átgondoltan cselekszem, vagy robotpilótára kapcsoltam?”


JÁTSSZ ÉS FEJLESZD ÜZLETI EREDMÉNYEIDET

Kommentelj mind az öt kihívás alá…

…és szerezd meg saját FraklinCovey-kiadványodat!