1. alapszabály: Fókuszáljunk a létfontosságúra!

Mindig több jó ötlet lesz, mint amennyit meg tudnánk valósítani.

Kutatásaink kimutatták, hogy a munkatársak mindössze 15%-a ismeri a szervezet legfontosabb céljait: vagy egyáltalán nincsenek céljaik, vagy túl sok céljuk van.

Fókuszáljunk kevesebbre, hogy többet érhessünk el! Kezdjük azzal, hogy kiválasztunk 1 létfontosságú célt® (LÉC-et®) ahelyett, hogy egyszerre tucatnyi célon próbálnánk dolgozni. Ennek nem az a lényege, hogy figyelmen kívül hagyjuk a napi működés fenntartásához szükséges munkát, hanem az, hogy leszűkítjük a tevékenységünk fókuszát, hogy jelentős előrelépést tehessünk az igazán fontos célok felé.

A legtöbb intelligens, törekvő ember nem akar kevesebb dolgot csinálni, különösen akkor, ha ez azt jelenti, hogy nemet kell mondaniuk a jó ötletekre. Ők arra vannak behuzalozva, hogy sok mindent csináljanak – de mindig több jó ötlet van, mint amennyit meg tudnánk valósítani.

A LÉC kiválasztásával azonosítjuk a legfontosabb célt, amelyet külön neki szentelt figyelem nélkül nem érnénk el. Más szóval: a szokásos munkamenettel nem tudjuk megvalósítani.

A LÉC meghatározásához azonosítanunk szükséges, hol vagyunk most, hová szeretnénk eljutni, és mikorra. Másképp megfogalmazva: határozzunk meg egy startvonalat, egy célvonalat és egy határidőt! Pszichológiailag fontos, hogy a sikert egyetlen mércével lehessen mérni. Ez a fókusz szabálya: az első lépés, hogy olyan játékot játsszunk, amelyet meg is tudunk nyerni.

A létfontosságú cél (LÉC)

Az 1. alapszabály gyakorlása azt jelenti, hogy a fókuszt néhány nagyon fontos célra szűkítjük, hogy a napi forgószél közepette is el tudjuk érni őket.

2-3 célt még kiválóan meg tudunk valósítani – de minél többel zsonglőrködünk egyszerre, annál kisebb az esélye, hogy elérjük őket.

Quote PNG

A létfontosságú célokra való fókuszálás megköveteli, hogy vezetőként szembemenjünk azzal, ahogyan huzalozva vagyunk: ahelyett, hogy többet tennénk, kevesebbre fókuszálunk, hogy a csapatunk többet érhessen el.

— Sean Covey, Co-A megvalósítás 4 alapszabálya társszerzője

Free Guide

4 Steps to Refine and Execute Your Team Goals

Use this guide to bring laser focus and clarity to your goals.

Register for an Event

Execute Your Must-Win Strategies

Join Chris McChesney, lead author of the bestselling book in the world on strategy execution for this 60-minute webcast.

01
Discipline 1:

Focus on the Wildly Important

02
Discipline 2:

Act on the Lead Measures
Learn More

03
Discipline 3:

Keep a Compelling Scoreboard
Learn More

04
Discipline 4:

Create a Cadence of Accountability
Learn More

Engage with us. Request a demo.