“A proaktív megközelítése a problémáknak, hogy elismerjük, kijavítjuk és tanulunk belőle.”


– Dr. Stephen R. Covey

Felelős viselkedés az eredmények növeléséhez.

1. SZOKÁS: Légy proaktív! felelősségvállalás az életünkért. Nem hibáztathatunk másokat a hibáinkért. A proaktív emberek felismerik, hogy felelősek saját döntéseikért. Nem hibáztatják viselkedésükért a genetikát vagy a körülményeket. Tudják, hogy maguk választják meg viselkedésüket. A reaktív embereket viszont a körülményeket hibáztatják. Külső tényezőkben látják a hibáik forrását. Például, ha jó az idő, akkor jól érzik magukat. Ha nem, akkor romlik a hozzáállásuk, teljesítményük és mindezért az időjárást tartják felelősnek.


„Nem a körülmények határoznak meg minket, hanem a döntéseink.”


Dr. Stephen R. Covey

Mindezek a külső erők ingerként hatnak ránk, amelyekre reagálunk. Az inger és válasz között van a legnagyobb erő – szabadon választhatjuk meg a saját válaszunkat. Az egyik legfontosabb dolog, amit megválaszthatunk, hogy mit mondunk. Amiket mondunk határoz meg minket. A proaktív ember proaktív nyelvezetet használ – „képes vagyok rá”, „meg fogom csinálni”, „jobban szeretem” stb. A reaktív ember reaktív nyelvet használ – „nem tudom”, „meg kell csinálnom”, „ha muszáj” stb. A reaktív emberek úgy gondolják nem felelősek azért, amit mondanak vagy tesznek.


A választás szabadsága: Ahelyett, hogy reagálnánk vagy aggódnánk olyan körülményeken, amiket nem változtathatunk meg, proaktívan az energiáinkat és időnket azokra a dolgokra fordítjuk, amelyekre hatással lehetünk. A problémák, kihívások és lehetőségek, amelyekkel szembenézünk két területre oszthatók: a befolyásolási kör és érdekeltségi kör.

A proaktív emberek erőfeszítéseiket a Befolyásolási körükre összpontosítják. Olyan dolgokkal foglalkoznak, amelyekért tehetnek (egészség, kapcsolatok, munkahelyi problémák).

A reaktív emberek az energiáikat az Érdekeltségi körükre fókuszálják – olyan dolgokra, amelyekért keveset vagy egyáltalán nem tehetnek (időjárás, politikai kérdések).

A proaktivitás felé vezető úton hatalmas lépés, hogy tudatosítjuk mire fordítjuk az energiáinkat.

7. SZOKÁS: ÉLEZD MEG A FŰRÉSZT!

6. SZOKÁS: TEREMTS SZINERGIÁT!

5. SZOKÁS: ELŐSZÖR ÉRTS, AZTÁN ÉRTESD MEG MAGAD!

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása