Indul a “7 szokással az Életrevaló Szentendréért”

A szentendrei iskolákban és óvodákban is elindult a „7 szokás” elnevezésű képzés az Életrevaló intézmény fejlesztési program részeként. Az „Életrevaló” program célja a pedagógusok és diákok életvezetési és 21. századi munkavállalói kompetenciáinak fejlesztésén túl egy maradandó kultúraváltás lebonyolítása is, amelyben a nevelőtestület elsajátítja, hogyan tudja stabil alapokra helyezve elindítani és fenntartani a szervezet folyamatos fejlesztését.

Magyarországon először a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola vezette be a teljes intézmény szintjén az Életrevaló programot. Négy évvel a bevezetés után egy szakdolgozati kutatás azt vizsgálta, milyen eredményeket tudnak megfogalmazni az iskola pedagógusai. Egy évvel később a Kiváló Nevelési Kultúráért Alapítvány, melynek egyik alapítója prof. dr. Bagdy Emőke, újabb kutatás keretében azt vizsgálta, hogy a bevezetést megelőző és követő 5-5 év statisztikai adatai alátámasztják-e a pedagógusok pozitív véleményét. Az eredmények itt is rendkívül meggyőzőek voltak.
A „7 szokással az Életrevaló Szentendréért” nemzetközi szinten is egyedülálló a program, hiszen eredetileg egy-egy oktatási intézmény vesz részt az Életrevaló intézményfejlesztési programban. Városunkban azonban az összes tanintézményből igyekeztek a programgazdák legalább 2-3 pedagógust bevonni, hogy tapasztalatot szerezhessenek a 7 szokás mentálhigiénés program osztálytermi-óvodai alkalmazásában. A program által segítséget kapnak önmaguk és diákjaik önszervezési és együttműködési készségeinek korszerű, hatékony fejlesztéséhez. A most elindult kísérleti kör megközelítőleg 2000 szentendrei gyermekhez fogja eljuttatni a 7 szokás tudást.
Szentendrén 37 pedagógus részvételével indult el a program 12 intézményből, valamint részt vesz a programban a Váci Tankerületi Központ két munkatársa.
A programban először egy 3 napos képzést kapnak a pedagógusok, majd azt tanulják meg a következő két év során, hogy ki, miként tudja ezt a tudást a tantárgyaiba, a tanmenetébe beépíteni. Cél az is, hogy kísérleti program eredményeként egy olyan iskolákon-óvodákon átívelő városi szakmai közösség jöjjön létre létre, amelyik folyamatosan megosztja innovációit, így a fejlődésük hatványozott mértékben valósul meg. A résztvevők jó gyakorlataiból létrejön egy szakmai tudástár, amelyből a város többi, később csatlakozni kívánó pedagógusa is meríthet. A helyi közösség jövője szempontjából is meghatározó lesz, hogy a felnövekvő generáció milyen paradigmákkal, attitűdökkel és készségekkel rendelkezik, mennyire képes önmagát felelősséggel irányítani, illetve másokkal együttműködni.
A program fő támogatói a Szentendrei Önkormányzat, a Váci Tankerület, a Váci Szakképzési Centrum, valamint szentendrei magán támogatók (fél millió forint értékben).
A programról bővebben olvashat Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása című könyvéből. A kötet a Harmat Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Forrás: https://szentendre.hu/7-szokassal-az-eletrevalo-szentendreert/

Cikk megjelenése (kattints a képre a teljes újságért)

 

 

Az Életrevalóról:

Az Életrevaló a FranklinCovey Magyarország Intézmény fejlesztéseivel foglalkozó szakterülete. Az ipari verseny által meghatározott vállalkozások – azaz a munkaerőpiac – vezetői magasan képzett és megbízható munkavállalókat keresnek: korszerű, magas szintű ismeretekkel, technológiai jártassággal, kiváló elemző-, kommunikációs és együttműködési készségekkel rendelkező, kezdeményező, kreatív és felelősséget vállalni tudó fiatalokat. Ezt hivatott támogatni a program magas szintű beépüléssel óvodákban, iskolákban és minden olyan intézményben, ahonnan kikerül a következő generáció a munkaerőpiac színterére.

http://eletrevalo7szokas.hu/azeletrevaloprogram.html

 

Kövesd az Életrevalót Facebookon is:

https://www.facebook.com/eletrevaloprogram/

 

A témában megjelent videó interjú a FranklinCovey Magyarország szakembereivel

„Azért született meg az a vágy, hogy ez a program elinduljon, mert olyan életvezetési készségeket ad, amit ma a munkáltatók nagyon keresnek. Minél hamarabb elkezdődik ezeknek a készségeknek a fejlesztése, annál inkább be tud épülni a mindennapokba.” – Bódog Norbert, FranklinCovey Magyarország vezető tanácsadója

„Szembenézünk azzal, hogy emberként szükségleteink vannak fizikailag, érzelmileg is, intellektuálisan is, lelkileg is és arra tanít, hogy hogyan fordítsunk gondot úgy magunkra, hogy hosszú ideig és jó minőségben tudjunk működni.” Bessenyei Brigitta, FranklinCovey Magyarország Oktatás-nevelés üzletág tréner-tanácsadója